Brooks Amsterdam: veel meer dan alleen uit eten

Eten door Michelle Bakker

Dat ‘uit eten gaan’ zoveel meer kan zijn dan alleen een hapje schaften buiten de deur, dat bleek afgelopen vrijdag wel in het Amsterdamse restaurant Brooks. Elke tweede vrijdagavond van de maand staat in het teken van live jazzmuziek en dat zorgt voor een onvergetelijk avondje uit. Zo’n avond waarbij je telefoon gegarandeerd in je tas blijft - en daar houden wij van. 

Service

Drie jaar geleden opende Brooks haar deuren in het mondaine Amsterdamse Oud-Zuid. Het restaurant is zelf gelukkig juist erg toegankelijk en vriendelijk. We werden enthousiast en vriendelijk ontvangen en ook de rest van de avond toont het personeel zich van een aangename klasse: vriendelijk, behulpzaam en als we halverwege de avond naar een andere plaats willen verhuizen is dat geen probleem en worden we geholpen waar nodig. Brooks heeft een frisse inrichting die, mede door de mooi betegelde vloer en prachtige bar, erg gezellig en knus aandoet. Aan de voorzijde is er ook plaats om in de glazen serre te zitten, of -met mooi weer- op het terras.

Menu

De menukaart van Brooks is er eentje om naar uit te kijken: van overheerlijke burgers tot lekkere vegetarische- of visgerechten. Tijdens de ‘Friday Night Live’ hanteren ze echter een andere kaart en is het de bedoeling dat er meerdere small dishes besteld worden om te delen. Deze stellen gelukkig ook zeker geen teleur. Wij bestellen achtereenvolgens de chicken fajita’s, burrata, beef tataki en garnalen ceviche. Elk hapje is een feestje voor je smaakpupillen en vooral de ceviche is favoriet aan onze tafel.

Muziek

Naast het lekkere eten en de goede service was het met name de jazzband die de avond zo speciaal maakte. In de afgelopen jaren ben ik geregeld in jazzbars in Londen en Madrid geweest en heel even kreeg ik dat gevoel weer terug: het niets anders nodig hebben dan een wijntje, lekker eten, fijn gezelschap, een goede ambiance en een stel zeer getalenteerde muzikanten. Geen moment heb ik er ook maar aan gedacht op mijn telefoon te kijken hoe het met mijn Insta-timeline stond, of om te checken of ik toevallig nog appjes heb gekregen. En dat is in mijn ogen precies hoe het hoort te zijn tijdens een avondje uit.

Ontbijt, lunch en diner

Overigens kun je bij Brooks ook terecht voor een ontbijt of lunch, en is er op zondagmiddag een Boozy Brunch. Voor wie dit concept niet kent, denk: met je vriendinnen lekker lang tafelen, cocktails, wijn en lekkere hapjes. En onthoud dus die tweede vrijdag van de maand: gegarandeerd genieten!

Restaurant Brooks
Beethovenstraat 43, Amsterdam

Lees ook: Hik! In deze Nederlandse steden wonen de grootste zuipschuiten