Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Fiona (33) had eierstokkanker: 'Iedereen dacht dat het Prikkelbare Darm Syndroom was'

Een opgeblazen buik of brandend maagzuur? We hebben er allemaal wel eens last van. Zo ook de Britse Fiona, die in eerste instantie niet dacht dat er iets ernstigs met haar aan de hand was. Maar toen haar pijn steeds erger werd, drong ze toch aan op een echo. De uitslag bleek veel ernstiger dan verwacht... Fiona deed haar verhaal aan Cosmopolitan.

eierstokkankerLees ook: Katy (40) was verslaafd aan seks en liefde: 'Ik voelde me fysiek ziek als mijn berichtjes genegeerd werden'

Opgezette buik

"Toen ik voor het eerst verschijnselen kreeg van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), maakte ik me niet al teveel zorgen. Ik ging naar de dokter, at minder gluten, tarwe en zuivel. Het gebruikelijke riedeltje. Toch werden de krampen en het brandende maagzuur steeds erger en ik kon het niet helpen dat ik het gevoel had dat er meer aan de hand was. Zelfs wanneer ik niet had gegeten voelde mijn maag permanent opgeblazen en soms kwam het eten er direct van onderen weer uit. Toch bleef de dokter me verzekeren: het was PDS."

"Ik kreeg medicatie en het advies om rust te nemen. Stress kon namelijk de oorzaak zijn van mijn onrustige darmen. Het kwam nooit in me op dat de oorzaak van mijn problemen helemaal niets met mijn darmen te maken had. Mijn menstruatiecyclus was prima in orde, dus er was geen reden om aan te nemen dat de pijn gynaecologisch van aard was."

Ondraaglijke pijn

"Toch veranderde alles toen ik 24 was. Op een dag kreeg ik zo’n ondraaglijke pijn rechts onderin mijn maag, dat ik op de grond viel van de pijn. Het ging vanzelf over en kwam niet terug en niet veel later werd ik ongesteld. Het gekke was, dat die menstruatieperiode bijna een maand lang aanhield. Ik was net begonnen met mijn baan als stewardess en blijkbaar was het normaal dat er lichamelijke veranderingen konden plaatsvinden vanwege het vele vliegen. Ik dacht er dus nog steeds niets ernstigs van."

"Toen begon mijn buik te groeien. Ik ging aan de slag met een personal trainer en toen ik merkte dat mijn buik hard begon te worden, was ik in eerste instantie trots dat mijn spieren sterker werden. Niet wetende dat ik wéér een symptoom negeerde."

"Pas toen mijn buik zo gigantsich was gegroeid en ik een zwangerschap had uitgesloten, verwees de dokter me door naar het ziekenhuis. De verpleegster raakte zó in paniek toen ze de resultaten van mijn echo onder ogen kreeg, dat ze me direct doorverwees naar Spoedeisende Hulp. Wat bleek? Ik had een cyste in mijn eierstok van 15 bij 10 centimeter. Hij was gevuld met liters vocht en woog maar liefst 4 kilo." 

Lees ook: Josine (33) kreeg een burn-out: 'Een rondje van vijf minuten lopen was al te veel'

Verdrukte eierstok

"De ondraaglijke pijn die ik eerder had gevoeld, kwam doordat de cyste mijn ene eierstok zo had verdrukt dat het orgaan compleet geplet was. Ik moest direct onder het mes om de cyste en eierstok te laten verwijderen. Pas een paar dagen later, na de biopsie, kwamen ze erachter dat het ging om een tumor. Toen bleek ook direct dat ik extreem veel geluk had gehad. Als er vocht uit de tumor was gelekt tijdens de operatie, hadden de kankercellen zich kunnen verspreiden op andere plekken in mijn lichaam. Zelfs chemo had dan niet meer geholpen."

"Het was een emotionele rollercoaster voor me, want met het verwijderen van de cyste was ik er nog niet. Mijn blinde darm en een gedeelte van mijn dikke darm moesten ook verwijderd worden, waardoor ik flinke littekens op mijn buik zou overhouden. Verder was mijn hormoonhuishouding niet meer in balans door de verwijderde eierstok, waardoor ik heel emotioneel was. Ik had last van puisten, opvliegers en mijn lichaam begon er anders uit te zien. Het was vreselijk."

Eitjes laten invriezen

"Inmiddels zijn we acht jaar verder en ik heb nog steeds één eierstok. Ik weet dat die er op den duur ook uit moet, dus ik ga mijn eitjes laten invriezen. Ik zou heel graag ooit kinderen willen en de gedachte dat dit via IVF moet maakt me bang, omdat ik weet dat dat niet makkelijk is."

"Tegelijkertijd probeer ik te bedenken hoeveel geluk ik heb gehad. Ik ben er nog steeds en ik heb de kans om mijn eitjes te laten invriezen. Sommige vrouwen hebben minder geluk en krijgen die kans niet eens."

"Eierstokkanker is de zesde meest voorkomende soort van kanker, maar toch weten mensen zo weinig van de symptomen. Ik wil vrouwen bewust maken van het feit dat onschuldige symptomen wel degelijk iets ergs kunnen zijn. Heb je het gevoel dat er iets mis is met je lichaam? Laat je niet wegsturen en dring aan op een test. Je onderbuikgevoel klopt vaker dan je denkt."

Dit artikel is eerder verschenen op Cosmopolitan.

Lees ook: Wat?! Arts ontdekt verdacht knobbeltje bij vrouw en informeert haar via Facebook