Beauty / Haar
Haar

Last van haaruitval? Dat kan hierdoor komen (en zo stop je het)

Reageer 0

Ben jij ook zo gesteld op je wapperende lokken en krijg je een lichte paniekaanval als je een paar haren op de grond ziet vallen? Relax! Zo'n stressmoment is niet altijd nodig, want vaak kun je de oorzaak zelf verhelpen. Dit zijn namelijk de meest voorkomende redenen voor haaruitval en nog belangrijker: zo stop je het.

Lees ook: 10 x de beste haarstijlen voor een dagje strand

Gewichtsverlies

Ben je in een korte tijd veel gewicht verloren? Dan kan dit zomaar de oorzaak zijn van jouw haaruitval. "Zo'n zes tot twaalf weken nadat je veel gewicht bent verloren, kan je haar flink uitvallen.", weet hoofdhuid specialist Anabel Kingsley aan Cosmopolitan te vertellen. Vaak gebeurt dit afvallen door middel van een crashdieet, daardoor loop je veel voedingsstoffen mis die goed zijn voor je lokken.

Vitaminetekort

Haaruitval kan ook komen door een te kort aan vitamine B12. Heb je de laatste tijd echt geen fut meer en voel je je constant moe? Dan kan het zomaar eens zijn dat jij te weinig van deze vitamine in je lichaam hebt. Maar niet alleen te weinig vitamine B12 kan leiden tot haarverlies. Ook een gebrek aan ijzer, vitamine C, vitamine D of koper kan er voor zorgen dat jij last hebt van haaruitval. 

Stresskip

Ook door een stressvolle periode kun je opeens meer haar verliezen. Dit heb je vast al vaker gehoord. Door stress wordt het mannelijke hormoon androgeen aangemaakt, wat haarverlies in werking kan zetten. Helaas is dit niet de enige invloed op je lokken: "Stress kan ook leiden tot hoofdhuidproblemen zoals roos, maar ook het verstoren van eetgewoontes en het spijsverteringsstelsel. Al deze negatieve invloed kan er voor zorgen dat je een paar haren verliest", aldus Anabel. 

via GIPHY

Mannelijke hormonen

We blijven nog even wij de hormonen, want volgens Annabel spelen deze een grote rol bij het regelen van de haargroeicyclus. "Het vrouwelijke hormoon oestrogeen is een haarvriendelijk hormoon en helpt om je haar te laten groeien. Het mannelijke hormoon, androgeen (hé daar is 'ie weer!), is niet zo vriendelijk voor onze lokken en kan daarmee ook onze haargroeicyclus verkorten," aldus de hoofdhuid specialist. 

En nu is het genoeg!

Ben je het he-le-maal zat? Dan zijn er genoeg manieren om haarverlies te stoppen. Zorg er ten eerste voor dat je, indien je wil afwassen, een verantwoord dieet volgt en dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Ben je geen fan van fruit? Dan is het slikken van vitaminetabletten een aanrader. And last but not least: druk niet zomaar op de alarmbel als je een paar haren op de grond ziet liggen. Een mens verliest gemiddeld 100 haren per dag! Het is dus vrij normaal als je hier en daar wat van haren tegenkomt.  

Beeld: iStock, GIPHY

Lees ook: De beste kapsels voor dun haar 2018

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen