Helft van de Nederlandse vrouwen knijpt met liefde de puistjes van partner uit

Lichaam door Redactie Ze.nl

Zo nu en dan komen ze voorbij op de redactie: video’s waarin puistjes, cystes en volledige gezwellen uitgeknepen worden en leegstromen. Walgelijk natuurlijk, maar tegelijkertijd kunnen we allemaal niet wegkijken. En zelf knijpen vinden we eigenlijk ook geen straf. Zijn wij dan een merkwaardige uitzondering of zijn puistjes massaal de guilty pleasure van Nederlandse vrouwen? Reden genoeg voor de Ze-redactie om een puisten-onderzoek te starten. Sorry, alvast.

puisten onderzoek ze.nl

Lees ook: 25+ en nóg steeds puistjes: de oorzaken en oplossingen

We love knijpen

Allereerst kunnen we wel stellen dat puistjes een bijzonder populair onderwerp is: de reacties stroomden binnen onder ons oproepje en uiteindelijk deden ruim 2.800 Nederlandse vrouwen mee aan ons onderzoek. Wat blijkt? Mocht er een puistje tevoorschijn klappen, dan knijpen we ‘m massaal uit met onze vingers. Dit doet maar liefst 88%! Daarnaast kan 16% er soms ook gewoon van afblijven, 18% gebruikt er ook wel eens een speciaal tangetje voor en 12% vraagt aan iemand anders om ‘m uit te knijpen.

En een puistje uitknijpen bij een ander, daar draaien we niet per se onze handen voor om. De helft van de Nederlandse vrouwen heeft helemaal geen moeite met het uitknijpen van een puistje bij haar partner. Eigen kinderen vinden we het minst erg om onder handen te nemen, 70% van alle moeders geeft aan geen moeite te hebben met het uitknijpen van een puistje bij hun kind. Puistjes uitknijpen bij nóg weer iemand anders (vrienden, broers, zussen) blijkt het minst populair: slechts 27% vindt dat geen probleem. De favoriete plek om een puistje uit te knijpen is het gezicht, gevolgd door de rug/nek en de oren. Minder geliefd zijn de billen en de schaamstreek.

via GIPHY

Puistjes op YouTube

En dan het vreemde fenomeen van puisten-video’s. Het is een ding: er zijn hele YouTube-kanalen die niets anders plaatsen dan video’s waarin puistjes onder handen worden genomen. En daar kijken we massaal naar: bijna 68% van de ondervraagden zegt weleens zo’n filmpje te kijken en meer dan de helft klikt niet weg of scrolt niet door wanneer zo’n video voorbij komt. 15% van de ondervraagden volgt zelfs één of meerdere van de eerder genoemde ‘puistjes-kanalen’ en bijna een kwart zoekt soms actief naar een video om deze te bekijken. 

Wat maakt zo’n video dan toch aantrekkelijk om naar te kijken? Bijna de helft van alle kijkers kan simpelweg niet wegkijken bij een puisten-video. 32% van de puistenkijkers is met name verbaasd over wat ze te zien krijgen en hetzelfde aantal voelt ook een gevoel van walging. Toch is er ook een groep (21%) die zich euforisch kan voelen wanneer er een puistje uitgeknepen wordt in een video. Favoriet onder de ontstekingen op video zijn mee-eters, oftewel de zogenoemde blackheads. Gevolgd door gele puistjes, cystes en ingegroeide haren.

Last van acne

Zelf heeft bijna de helft van de onderzochte groep een beetje last van acne, zo vinden ze zelf. Iets minder vrouwen (33,8%) zeggen bijna geen last te hebben, tegenover 10% die aangeeft erge acne te hebben. De echte geluksvogels zijn er ook: ruim 12% zegt gezegend te zijn met een pukkelvrij perzikhuidje. Maar of ze er nu hevig last van hebben of bijna niet: bij 67% van alle vrouwen is de acne heviger wanneer ze ongesteld is of moet worden. Argh.

Boosdoeners

Naast ongesteldheid geeft 40,8% van de ondervraagden ook aan dat chocolade een grote boosdoener is, gevolgd door alcohol (21,9%) en zuivel (21%). Bij 5% van de ondervraagden is medicatie de oorzaak en 4,2% van de vrouwen geeft de schuld aan drugs zoals XTC, speed of MDMA. Om acne te voorkomen smeert 17% dagelijks met een speciaal verzorgingsmiddel en slikt bijna 20% de anticonceptiepil.

Lees ook: Aha! Daarom vind je het zo heerlijk om de puisten van je vriend(in) uit te knijpen