Hoogzwangere Yiota (29): 'Mijn baarmoeder groeit naar binnen'

Zwanger door Laura

Als je de babybuik van de Yiota ziet en hoort dat ze negen maanden zwanger is, zou je zweren dat ze liegt. Maar de 29-jarige Australische is toch echt hoogzwanger. Yiota is weer het perfecte voorbeeld dat je niet moet beoordelen voordat je weet hoe het zit. Achter haar kleine buik zit namelijk een heftig verhaal.

hoogzwangere vrouw

Endometriose

Yiota maakt er geen geheim van dat haar zwangerschapsbuik er anders uitziet dan die van anderen. Op haar persoonlijke Instagram-account deelt ze al maanden het verloop van haar zwangerschap. Aan DailyMail vertelt ze haar verhaal. Yiota lijdt namelijk aan de chronische ziekte endometriose. Ze kon niet in verwachting raken voordat de ziekte uit haar lichaam was verwijderd. Daarnaast moest haar baarmoeder dieper in haar lichaam worden geplaatst. 

Omgekeerde baarmoeder

"De eerste vier maanden van mijn zwangerschap was mijn baarmoeder gekanteld. Dat betekende dat het achterwaarts mijn lichaam ingroeide in plaats van naar voren. Bij de meeste vrouwen 'valt' een gekantelde baarmoeder rond twaalf weken naar voren en ze krijgen daarna een normale babybuik. Mijn baarmoeder kantelde pas na vier maanden zwangerschap naar voren vanwege de decennium-oude endometriose littekens. Daardoor lijk ik dus een stuk kleiner dan de meeste mensen in de eerste vier of vijf maanden."

Lees ook: Kunnen zwangerschapstesten over datum raken?

Klein van stuk

Toch de zwangerschapsbuik van Yiota altijd relatief klein gebleven. "Mijn torso is kort en mijn buik van nature gespierd waardoor mijn buik heel strak blijft. Ik moest daarom stoppen met alle oefening om problemen met het verwijden van mijn buikspieren te voorkomen.

Gelukkig laat ze weten dat haar kindje ondanks alles goed groeit en gezond is. 

Lees ook: Wait... what? Dit zijn de raarste babynamen van 2017

 

Beeld: Pexels