Je partners hand vasthouden tijdens je bevalling werkt echt tegen de pijn

Zwanger door Chloe

Of je het nou al hebt meegemaakt of niet, we weten allemaal dat bevallen geen pretje is. Nee, de pijn valt niet mee, maar gelukkig is het het wel allemaal waard. Wanneer je partner bij de bevalling is zal hij of zij dan ook maar al te graag je hand vasthouden om je te steunen en de pijn letterlijk te verdelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het echt werkt tegen de pijn om je partners hand vast te houden. 

hand vasthouden partnerLees ook: 15 prachtige babynamen als je van de zee houdt

Partners hand vasthouden tegen de pijn

Aangezien er maar één is die door de helse pijn van een bevalling moet gaan, is het minste wat de partner kan doen een helpende hand bieden. Een neurowetenschapper ging op onderzoek uit en raapte hiervoor 23 koppels bij elkaar. De vrouwen werden vervolgens in verschillende situaties blootgesteld aan pijn. Hierbij waren er vier verschillende situaties. Eén waarbij ze alleen waren, één waarbij hun partner in dezelfde kamer was, één waarbij zij de hand van hun partner vasthielden en één waarbij ze de hand van een volslagen vreemde vasthielden. In al deze situaties werd er gekeken naar de hoeveelheid pijn die de vrouwen ervaarden. 

Gedeeld leed

Uit het onderzoek kwam een interessante conclusie. De vrouwen die hun partners hand vasthielden, ervaarden de minste pijn. Het gekke is dat het vasthouden van de hand van een vreemde of de aanwezigheid van hun partner in de kamer, totaal geen invloed hadden op de pijngrens van de vrouwen.

Verbondenheid

In verder onderzoek werd er naar de hersenen gekeken. Hieruit bleek dat het vasthouden van iemands hand leidt tot een synchronisatie van de hartslag, ademhaling en hersengolfpatronen. Wanneer jouw hersenen dus verbonden zijn aan die van iemand zonder pijn, voel jij dus ook minder pijn. En hoe meer empathie je voor iemand voelt, hoe meer je met elkaar in verbinding staat en dus hoe groter het effect. Dus wil jij wat natuurlijke pijnverlichting tijdens je bevalling? Knijpen maar!

Beeld: iStock

Lees ook: Dromen over zwanger zijn: dit kunnen de redenen zijn