Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Kerstetiquette: zo hoort het officieel aan de kersttafel

Gezellig gourmetten met de hele familie, een chique 7-gangendiner of een liquid dinner - iedereen viert kerst op zijn eigen manier. De een hijst zich in een strak cocktailjurkje met torenhoge hakken en de ander hangt met de hele familie in pyjama op de bank. Maar soms is het niet helemaal duidelijk wat er precies van je verwacht wordt. Bijvoorbeeld als je voor het eerst bij de schoonfam aanschuift of een diner van je werk hebt. Daarom presenteren wij: de kerstetiquette, zoals het officieel heurt. Of je je er aan houdt? Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. 

1. Dresscode

De aller aller allergrootste struggle is waarschijnlijk: wat moet ik aan?! Ten eerste is het vaak een goed idee om rond te vragen wat andere genodigden aantrekken. Is het casual of juist chique? Kun je het echt aan niemand vragen, omdat je met je nieuwe vriend mee gaat die jouw paniek niet begrijpt, ga dan op safe en laat je sletterige pailettenjurkje thuis. Ook je foute kersttrui is een no go, tenzij aangegeven bij de uitnodiging. Wat dan wel? Met zwart, degelijk en een touch of glitter zit je altijd goed. 

2. Het diner

Het is van tevoren handig om te weten of je aan zult schuiven bij een 7-gangendiner of een gourmetavond. In het eerste geval kun je namelijk beter niet teveel snoepen van tevoren, want dan kun je halverwege het diner geen pap meer zeggen. En om die vreethaak nou na de eerste gang al open te hangen… Niet chique. En goed om te onthouden: servet op schoot, niet smakken of schranzen en geen rookpauzes tijdens het eten (tenzij iedereen dat doet). 

Lees ook: Een speciale ode aan Viennetta, de cultheld van elke kersttafel

3. Cadeaus

Ben je uitgenodigd voor een diner bij iemand thuis? Kom dan niet met lege handen aan. Kies voor een persoonlijk cadeau als je diegene goed kent. Zo niet, dan zit je met een bloemetje of een flesje wijn altijd goed. Ben je van huis uit gewend dat iedereen elkaar kamasutra dobbelstenen en flesopeners met een piemel eraan cadeau geeft? Besef je dan dat dit niet overal zo is. Speel bij een nieuw gezelschap op safe om ongemakkelijke situaties te voorkomen.

4. Alcohol

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: drink niet teveel! Tenzij je natuurlijk met vrienden bent waarmee je wekelijks in de goot belandt of het een familietraditie is om je niets meer van het diner te herinneren. Maar ben je nieuw bij de schoonfamilie of is het een zakelijk diner, dan kun je je beter gedragen. Eindig niet knikkebollend bij het toetje waarbij je wakker schrikt van je eigen gesnurk en gekwijl terwijl iedereen je verbijsterd aanstaart. 1. Omdat het je laatste diner in dit gezelschap kan betekenen. 2. Zo niet, dan wordt er jaren later nog steeds over gepraat. Wil je niet! Bewaar dat gezuip maar voor oud en nieuw. 

Lees ook: Poepen bij je schoonfamilie: doe je zo