Ieh! Zoveel mensen hebben er dus herpes!

De maatschappij door Anniek
Misschien lach je je vriendinnen wel uit als ze een koortslip krijgen, maar er is een grote kans dat jij het ook hebt. Ja, jij! Blijkbaar lopen er heel veel mensen in de wereld rond met herpes. Meer dan je waarschijnlijk denkt...
 
Ha, grappig joh, dat je vriendin een koortslip heeft. Heeft ze soms te veel aan de snikkel van haar vriend gesabbeld? Maar je kan beter niet te hard lachen, want de kans is heel groot dat jij ook herpes hebt. Huh, hoezo dat dan? Nou, uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat ruim tweederde(!) van de wereldbevolking besmet is met de ziekte.
 
 
Seksueel contact
Tweederde van de wereldbevolking. Dat is hartstikke veel! Hoe komt iedereen dan aan de ziekte, want we hebben tegenwoordig toch allemaal smetvrees? Herpes komt voor in twee vormen: type 1 en type 2. Type 1 zorgt voor die irritante koortsblaasjes op je mond, lippen en gezicht. Type 2 is nog wat vervelender, dat is genitale herpes en wordt doorgegeven door seksueel contact. 
 
Het eerste type komt het meest voor: wereldwijd zijn er 3,7 miljard mensen besmet met deze vorm van herpes. Het tweede type herpes komt voor bij zo'n 417 miljoen mensen. Dat is aanzienlijk minder! Nu denk je misschien dat je veilig bent als je type 1 hebt en dat het alleen beperkt blijft tot je gezicht, maar niets is minder waar! Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie raakt type 1 herpes steeds vaker verspreid naar de intieme delen. Dus je hebt het straks niet alleen op je snoet, maar ook op je poes!
 
Immuniteit
Hoe het daar beneden terecht komt? Heel simpel: door orale seks. Als jij je lover eens lekker wil verwennen, maar je even vergeet dat je een koortsblaasje hebt, heeft hij het in no time te pakken. En denk je dat je vast en zeker veilig bent omdat je in een rijk land woont en zo hygiënisch bent? Dan heb je nog meer pech, want het zijn juist de rijkenluizen die het tegenwoordig het zwaarst te verduren hebben. Dit komt omdat kinderen in ontwikkelingslanden al op jonge leeftijd in aanraking komen met herpes type 1 en daardoor immuniteit opbouwen. 
 
 
Maar hoe gevaarlijk is herpes nou eigenlijk? Want die blaasjes zijn echt rete-irritant, maar kunnen ze je ook verminken? De blaasjes die bij type 1 horen, zijn relatief ongevaarlijk. In hele extreme gevallen kan een blaasje bij je oog blindheid veroorzaken, maar dat komt zo weinig voor dat je je daar eigenlijk niet druk om hoeft te maken. Heb je herpes type 2, dan heb je iets minder geluk, want dan heb je een drie keer grotere kans op hiv-besmetting. Ieh, no thanks!
 
Voorkomen
Als je herpes eenmaal een keer hebt gehad, blijf je er helaas voor de rest van je leven aan vast zitten. Probeer het daarom zoveel mogelijk te voorkomen (hoewel iedereen dat al wel doet, lijkt ons). Maar houd dus maar op met je vriendinnen uitlachen om hun koortslip, want wie het laatst lacht, lacht het best.

Heb jij ook herpes?