Say what?! Herpes hét nieuwe middel tegen huidkanker

Sport & gezondheid door Chiara

Als we het woord herpes horen denken we al snel aan een koortslip of nare kwaaltjes down under. Dat het virus ook voordelen heeft, blijkt uit een recente resultaten. In het Antoni van Leeuwenziekenhuis in Amsterdam wordt dit virus sinds gisteren bewust bij patiënten wordt ingespoten. En nee, niet om een koortslip te veroorzaken, maar om kankercellen te doden.

Deze nieuwe behandelingsvorm bevordert het immuunsysteem van patiënten met huidkanker. Op het moment dat het herpesvirus lokaal in een kwaadaardige moedervlek wordt gespoten, vermenigvuldigt het virus zich in de kankercellen. Zodra de cel vol zit, spat de cel uiteen. Hierdoor verspreidt het virus zich naar de omliggende cellen. Gezonde cellen kunnen echter niet worden aangetast, waardoor alleen de kanker wordt aangepakt.

Deze doelgerichte methode is speciaal ontwikkeld voor patiënten met een beperkte uitzaaiing van het melanoom onder de huid of in de lymfeklieren. Er wordt verwacht dat het deze methode bij de helft van huidkankerpatiënten zal aanslaan en ongeveer een half jaar zal werken.