Dit gebeurt er als je een maand stopt met alcohol drinken

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

De feestdagen zijn net achter de rug en vaak lijkt de aaneenschakeling aan borrels, diners en feestjes één lang delirium te zijn. Veel van ons vinden het dan ook een goed voornemen om de alcoholconsumptie in januari flink te minderen. En dat is echt niet voor niets, want dit gebeurt er als je een maand geen alcohol drinkt.

1. Je gaat meer stralen

Kleine hoeveelheden alcohol alleen al kunnen effect hebben op je huid. Deze wordt niet alleen droger, er kunnen ook rode vlekjes in je gezicht ontstaan. Niet echt charmant.

2. Je valt af

Een drankje op zijn tijd kan lekker zijn, maar bevat vaak ook veel caloriën, zeker als je gek bent op een cocktail op z'n tijd. Daarbij zorgt alcohol ervoor dat je meer honger krijgt. Iedereen herkent de cravings die je hebt op een katerige zondag. En al die pizza's, tosti's, repen chocola en zakken chips die je er op dat moment doorheen kan werken doen niet echt veel goeds voor je gewicht.

3. Verlaagde kans op ziektes

Alcohol heeft geen gunstig effect op ons lichaam. Door te stoppen met drinken maak je al minder snel kans op aandoeningen als diabetes, alvleesklierziektes, hart- en vaatzieten en zelfs kanker. De kwaliteit van je lichaam wordt minder goed naarmate je meer drinkt en dus ben je vatbaarder voor ziektes.

4. Van binnen knap je ontzettend op

Je lichaam heeft er veel baat bij als je stopt met alcohol. Als je een maand stopt met drinken vermindert dit het vet rond je lever met maar liefst 15%. Daarbij wordt je cholesterol en bloedsuiker ook minder.

5. Slapen gaat veel beter

Alcohol zorgt ervoor dat je veel onrustiger slaapt dan normaal. Natuurlijk, na een flink aantal borrels is het niet moeilijk om als een blok in slaap te vallen. Echter is de kwaliteit van je slaap veel slechter. Je rust dus een stuk minder goed uit. Stop je met alcohol, dan wordt je na een paar weken al heel wat productiever en scherper.