Happylines!

De maatschappij door Danielle de M
Heb jij ze al voorbij zien komen? Op je Facebook of Twitter? De vrolijke krabbels die elke morgen op de voorpagina van Metro getekend worden? Soms inhakend op de actualiteit, soms gewoon een nadenkertje. Wie of wat zit daarachter?
 
Eerst even een uitleg, mocht je ze dus nog níet gezien hebben. Onlangs zijn ze bij Metro begonnen met de 'Happylines', een leeg vakje op de voorpagina, waarin mensen een positieve spreuk, boodschap, cartoon of iets dergelijks kunnen tekenen of schrijven voor de volgende lezer van de krant.
 
 
Metro 365 Happylines Project
Een leuk initiatief, vond ook Pascal Cuijpers, 37 jaar, docent Beeldende Vorming en columnist voor onder anderen The Post Online. Hij besloot het idee, dat door diverse lezers opgepikt werd, uit te breiden tot een project: het Metro's 365 Happylines Project. Op 11 oktober maakte hij de eerste Happyline en plaatste hem op Twitter, met de vermelding dat hij een jaar lang er elke dag een zou gaan maken om ze vervolgens te delen via social media. “Meteen volgden er leuke reacties, waaronder van de redactie van Metro zelf”, laat Pascal weten. “Op dit moment zie ik elke dag veel Happylines langskomen op de Metro-site, dus het leeft wel zeker en ik denk dat het steeds groter zal gaan worden.”
 
 
Behoefte aan positivisme
Creatieve mannen, daar houden we bij Ze.nl wel van. Zeker als ze op een niet-geitenwollen-sokken-manier de wereld wat blijer willen maken. Chagrijn is er al genoeg tenslotte en daar zit niemand op te wachten. “We leven in een periode waarin mensen al te veel te maken hebben met negativiteit, met name als gevolg van de crisis, in welke vorm dan ook. Het geeft een goed gevoel om in heel kleine mate mee te werken aan een stukje positiviteit dat zo hard nodig is. Tegelijkertijd besef ik ook dat dit slechts een klein druppeltje op een gloeiende plaat is, maar aan de leuke reacties die ik tot nu toe heb ontvangen, merk ik wel dat de behoefte aan een bepaald soort positivisme er wel degelijk is.”
 
Pascal hoopt dat steeds meer mensen het oppikken en zelf ook een Happyline gaan maken. En, dat het hemzelf zal lukken om het project goed af te ronden, want dat is de uitdaging. "Als ik ergens aan begin, wil ik datgene ook met succes zien af te ronden dus dat moet, vooral voor mezelf, zeker gaan lukken!”
 
 
Uitgever
Om al die positiviteit te laten beklijven is Pascal nog op zoek naar een uitgever die zijn 365 Happylines aan het einde van de rit wil bundelen en uitgeven als boekwerkje of als scheurkalender. “Hopelijk is dit interview daarbij al een stap in de goede richting, haha!”
 
Een slogan voor zijn toekomstige boek ligt voor de hand: “Inclusief pen. Om eens een blije boodschap achter te laten op het toilet.” Zo zie je maar, geluk kan uit een klein hoekje komen.

Wat vind jij van dit initiatief van Metro en Pascal?