Beauty / Lichaam
Lichaam

Kun je slaap nou wel of niet inhalen?

Reageer 0

Misschien komt dit je wel bekend voor: een lange werkweek met weinig slaap. Daarnaast moet je nog sporten, het huishouden doen én natuurlijk je sociale leven onderhouden. Welkom bij de club. Maar gelukkig is er het weekend waar je je gemiste uurtjes slaap in kunt halen… toch? Of houden we ons al jaren vast aan een façade?

Slecht voor je?

Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen: slaap inhalen is niet goed voor je. Het is zelfs zo dat je lichaam nog vermoeider kan raken. Dit komt omdat je biologische klok verstoord wordt. Hierdoor ga je je slechter voelen én krijgt je lichaam te maken met (meer) stress.

Gevolgen

Maar er zijn er nog meer gevolgen. Want wanneer je er een gewoonte van maakt weinig te slapen, ben je eerder geneigd dit te compenseren met dutjes en veel cafeïne. Beiden schoppen het ritme van je lichaam in de war, waardoor je klaarwakker bent op het moment dat je moet gaan slapen. Hallo slaapangst en slapeloosheid!

Slaaptekort

De meest ideale situatie is iedere nacht acht uur slaap. Maar dit lijkt vrijwel onmogelijk. Er zijn daarom ook veel mensen die last hebben van een slaaptekort. Een slaaptekort is niet alleen vervelend om mee om te gaan, maar het kan ook schadelijk zijn voor je hersenen. Wanneer je slaapt, wordt al het cognitieve afval van de dag weggespoeld, dus te vaak weinig slapen kan een serieuze aanslag zijn op je geheugen.

Wat te doen?

De beste manier om van je vermoeidheid af te komen is dus niet om uit te slapen, maar om elke dag rond dezelfde tijd op te staan. En inderdaad, ook in de weekenden. Wanneer je continu afwijkt van je slaappatroon, wordt je biologische klok flink in de war geschopt. En daar in het weekend nog een schepje bovenop doen, helpt niet.

Ondanks dat uitslapen dus zo heerlijk lijkt, helpt het niet. Dat wordt dus ook een wekkertje in het weekend helaas…

Lees ook: Dit is waarom je NOOIT een nies moet inhouden

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen