Heb je ooit het gevoel gehad dat je ‘valt’ voordat je in slaap valt?

Lichaam door Redactie Ze.nl

Misschien herken je het wel: na een lange dag lig je eindelijk in bed. Maar op het moment dat je bijna in slaap valt, maak je een soort ‘vrije val’. Je glijdt bijvoorbeeld uit, of je valt in een gat. Hoe dan ook: je schrikt weer wakker. Waar komt dit verschijnsel vandaan?

Heel gewoon

Ten eerste kunnen we vertellen dat een ‘vrije val’ voordat je slaapt heel gewoon en niet schadelijk is. Je bent ook zeker niet de enige: volgens de National Sleep Foundation heeft 70% van alle mensen op deze wereld het weleens meegemaakt. 

Oorzaak

Onderzoekers weten niet 100% zeker wat de oorzaak is van de ‘vrije val’, maar er zijn wel een aantal theorieën hierover: De zenuwen schakelen over naar de slaapstand. Dus wanneer je ontspant, vertraagt je hartslag, daalt je lichaamstemperatuur en rusten je spieren. Als dit alles in één klap gebeurt, geeft je lichaam het ‘val-gevoel’. Je hersenen vallen eerder dan het lichaam in slaap dus daarom heb je geen controle over je spieren meer, waardoor je dus ‘valt’. De hersenen vallen te snel in slaap omdat je een slaaptekort hebt. Des te sneller zij in slaap vallen, des te heviger de schok voor het lichaam wordt.

Zo. Kunnen we weer gerust in slaap VALLEN vanavond (haha)!

Lees ook: Een slechte adem wanneer je wakker wordt: hoe komt dat?