Dit is waarom je NOOIT een nies moet inhouden

Lichaam door Miranda

Niezen: het teken van mooi weer, hooikoorts, allergie of verkoudheid… Iedereen heeft ermee te maken en je zal het zien: je moet altijd nét niezen op momenten dat het niet goed uit komt. Bijvoorbeeld midden in een vergadering, in een overvolle tram of op een verjaardag. Je probeert de nies tegen te houden door je neus dicht te knijpen: maar is dit wel zo verstandig?

Krachtige nies 

Niezen ontstaat doordat het slijmvlies van je neus geprikkeld raakt. Dit kan komen door verkoudheid, griep, allergische reacties en blootstelling aan de zon. Je hersenen krijgen hierdoor een signaal. Je longen en je ribbenkast trekken vervolgens samen met als resultaat een krachtige nies. Een nies kan zelfs een snelheid van 60 kilometer per uur bereiken en 900 meter (!) afleggen. Shocking!

Verstandig?

Met de nies raakt je neus vreemde of slechte stoffen uit je neus kwijt. Je reinigt als het ware je luchtwegen. Of het verstandig is om een nies tegen te houden? Het antwoord is simpel: nee. Absoluut niet. Wanneer je je nies inhoudt, veroorzaak je precies het tegenovergestelde van waar een nies voor bedoeld is: de irriterende stoffen en deeltjes worden dan juist naar binnen gestuurd in plaats van naar buiten. Hierdoor komt er een enorme druk op je hersenen. 

Gevolgen

Wanneer je je nies inhoudt, kun je de weefsels in je neus beschadigen, waardoor bloedvaten en aderen kunnen worden aangetast. Pathogenen en andere ziektekiemen kunnen dieper in je neus en middenoor dringen en zo meerdere infecties veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat je neusholtes en trommelvlies ontstoken raken, waardoor je last kunt krijgen van hoofdpijn, oorontstekingen en zelfs gehoorproblemen. Misschien dacht je dat je oren gewoon een beetje verstopt waren of dat je alleen wat duizelig was… maar dit komt dus gewoon omdat je je nies ingehouden hebt.

Voorkomen

Tot slot konden we je niet van de laatste tip weerhouden. Nadat je geniest hebt, is het echt een must om je handen te wassen. Zo kun je namelijk ziektes voorkomen zoals griep, verkoudheid, bronchitis, hepatitis A en een infectieuze diarree.

Conclusie: lekker laten gaan, die nies!

Lees ook: Diarree na het drinken van alcohol: hoe komt dat?