Het blijft shocking: in deze landen is abortus nog steeds verboden

Zwanger door Laura

Wist je dat abortus nog maar 33 jaar legaal is in Nederland? Toch mogen we heel dankbaar zijn, want in veel landen, zelfs in Europa, is abortus nog steeds illegaal. Ook wanneer een zwangere vrouw is verkracht, psychische problemen heeft of de financiële middelen niet heeft is het beeïndigen van de zwangerschap verboden. Wij zetten op een rijtje in welke landen nog anti-abortus zijn, en dat zal je verbazen.

abortus illegaal verboden

Lees ook: WTF-uitspraak van advocaat: 'Draagt vrouw gescheurde jeans? Onze plicht om te verkrachten'

Van Ierland tot Iran

Soms realiseer je je het niet, maar wát mogen we onszelf eigenlijk gelukkig prijzen dat we in Nederland hier de baas over onze eigen baarmoeder zijn. In andere delen van de wereld is dat niet het geval. Sommige landen met een anti-abortuswet kun je vast wel raden. Denk aan Afghanistan en Egypte. Tot ons grote verdriet zitten er ook Europese landen in het rijtje waar je totaal niet van verwacht. 

Bij de onderstaande landen is abortus illegaal tenzij de vrouw in levensgevaar is:

Europa: Ierland, Malta

Azië en de Stille Oceaan: Bangladesh, Indonesië, Laos, Myanmar, Papua Nieuw Guinea, Filipijnen, Sri Lanka.

Zuid-Amerika: Brazilië, Colombia, Chili, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Venezuela.

Afrika ten zuiden van de Sahara: Angola, Benin, Centraal Afrika, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Dem. Democratische Republiek Kongo, Gabon, Guinea- Bissau, Kenia, Lesotho, Madagascar, Mali, Mauretanië, Mauritius, Niger, Nigeria, Senegal, Somalië, Tanzania, Togo, Oeganda, Midden-Oosten en Noord-Afrika: Afghanistan, Egypte, Iran, Libanon, Libië, Oman, Soedan (r), Syrië, Verenigde Arabische Emiraten, Jemen.

Bij de onderstaande landen wordt er ook een uitzondering gemaakt bij vrouwen wiens lichamelijke gezondheid gevaar loopt door de zwangerschap.

Europa: Polen

Midden-Oosten en Noord-Afrika: Kuweit, Marokko, Saudi Arabië

Noord- en Zuid-Amerika, de Cariben: Argentinië, Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Peru,

Afrika ten zuiden van de Sahara: Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Eritrea, Ethiopië, Guinea, Malawi, Mozambique, Zimbabwe

Azië en de Stille Oceaan: Pakistan, Zuid-Korea, Thailand

Straffen 

Per land verschilt de heftigheid van de straf op  het plegen van abortus en het assisteren hierbij. In sommige landen is de straf slechts een boete, in andere landen hangt er een celstraf boven het hoofd.

In Ierland staat er een gevangenisstraf van veertien jaar op illegale abortus! Gelukkig is het sinds 1992 wel legaal voor zwangere vrouwen om naar Engeland te reizen om daar abortus te laten plegen. Wat duizenden Ierse vrouwen per jaar ook doen. Hoewel veel volksonderzoeken bewijzen dat meer dan de helft van de inwoners de abortuswet willen aanpassen, blijft het voorlopig onveranderd in Ierland.

In Nigeria is de straf hetzelfde: tot wel veertien jaar in de gevangenis als bij jezelf veroorzaakt of een ander hierbij helpt. Ook in onder andere Chili, de Filipijnen, Afghanistan en Iran kan de gevangenisstraf oplopen tot vijftien jaar.

Lees ook: Barbie krijgt een hoofddoek en dat gaat er zo uitzien

Bron: Women on Waves