Elaine (62): 'Ik kreeg een gapend gat in mijn gezicht door huidkanker’ 

De maatschappij door Roos

Ben jij een zonfanaat die elke zomer flink ligt te bakken aan het strand? Misschien denk je daar na het zien van deze foto’s wel twee keer over na. Elaine (62) heeft haar hele leven fanatiek in de zon gelegen voor een mooi bruin kleurtje, maar moet nu flink op de blaren zitten. En dat is nog zacht uitgedrukt. Door een agressieve tumor heeft ze nu een gigantisch gat in haar gezicht. 

Expres verbranden

Vroeger was de 62jarige Elaine Shaef een fanatiek fan van zonnen. Ze liet zichzelf expres verbranden, zodat ze daarna een lekker bruin kleurtje had. Elaine: “Vroeger lachten we erom als we zo rood waren als een aardbei”, vertelt ze aan Daily Mail. Nu beseft ze zich hoe slecht dit voor haar huid is geweest en moet ze kampen met de heftige gevolgen. Een paar jaar geleden werd de meest agressieve vorm van huidkanker (maligne melanoom) in haar gezicht ontdekt. Inmiddels is de tumor verwijderd, maar wat overbleef is een gigantisch gat in haar gezicht. 

Uitzaaiingen naar haar longen

Naast het gapende gat in haar gezicht, is er nog meer slecht nieuws voor Elaine. De kanker is inmiddels ook uitgezaaid naar haar longen. Toch willen Elaine en haar man Jeff (64) zich inzetten om anderen te waarschuwen voor de gevolgen van veel zonnebaden. Met foto’s van haar gezicht hoopt ze andere mensen te weerhouden van overmatige blootstelling aan de zon. “Ik wil iedereen smeken om goede voorbereidingen te treffen voordat ze op vakantie gaan en niet op een bedje in de zon gaan liggen. Je moet goed voor je huid zorgen. Het kan je zo fataal zijn. ” 

Lees ook: Amanda (21) bleek een hersentumor te hebben: ‘Ik werd blind wakker.’

Van een erwt naar een euromunt

In 1995 ontstond een moedervlek ter grootte van een erwt in haar gezicht, maar artsen zeiden dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. Later kwam ze een oude vriendin tegen in 2013, wie het opviel dat de moedervlek gegroeid was sinds ze elkaar voor het laatst hadden gezien. Pas toen realiseerde Elaine zich dat deze was gegroeid ter grootte van een euromunt. Al snel werd bekend dat het huidkanker was en Elaine raakte verzeild in een lange medische molen.

Gapend gat

Hoewel ze in eerste instantie radiotherapie onderging, begon de kanker uit te zaaien. Hierdoor besloten de artsen om de tumor direct te verwijderen. Wat overbleef was een gapend gat in haar wang. Hoewel ze make-up van het ziekenhuis heeft gekregen om het te verbergen, vind Elaine haar litteken zelf te groot om het te camoufleren. Daarbij mist ze een deel van haar jukbeen, waardoor haar gezicht er ingevallen uitziet.

Mislukte biopsie

Inmiddels was de kanker ook uitgezaaid naar haar longen, waarvoor Elaine een biopsie moest ondergaan terwijl ze bij bewustzijn bleef. Hierbij wordt een stukje weefsel uit het lichaam verwijderd en volgens Elaine was het verschrikkelijk: “Er moest een enorme naald door mijn borst in mijn jongen, terwijl ik gewoon wakker was. Ik voelde de naald twintig keer in en uit mijn borst gehaald worden en ik kreeg een paniekaanval." Nog erger was dat de biopsie mislukt bleek te zijn. "Toen ze zeiden dat het morgen nog een keer moest, weigerde ik.”

Niet meer over straat

Elaine durft nu de deur niet meer uit, omdat een deel van haar gezicht is verlamd door de operatie. Ze kan een gedeelte van haar lippen niet meer bewegen wanneer ze praat. Jeff is nooit van haar zijde geweken tijdens het proces en steunt zijn vrouw door dik en dun. Hij vindt het hartverscheurend om zijn vrouw zo te zien lijden. “Het is een monster”, zegt hij over de kanker. 

Voor de buitenwereld is het soms lastig te begrijpen wat Elaine heeft doorgemaakt. Jeff vertelt:  “We zaten een keer in een café, toen een man naar ons toe kwam en aan Elaine vroeg of ik haar had geslagen. Je hebt geen idee, zei ik.”  

Via deze link kun alle foto's bekijken. Pas op, ze kunnen als schokkend worden ervaren. 

Lees ook: Maxine (46) kreeg oogbalkanker: 'In de kerk rolde mijn oog eruit'