Mama / Zwanger
Zwanger

Dolgelukkig: Stel in verwachting van tweeling na 15 miskramen in 13 jaar

Wat doe je als het niet lukt om zwanger te worden? De Amerikaanse Brian (37) en Lindsay Vargas (35) lieten zich niet uit het veld slaan. En dat de aanhouder wint, bleek ook nu maar weer het geval. Vele miskramen, mislukte pogingen tot adopteren, dertien onsuccesvolle kunstmatige inseminatiepogingen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap later heeft het stel nu eindelijk een kindje via een draagmoeder gekregen. En het beste nieuws: Lindsay is nu in verwachting van een tweeling.  "We zijn er bijna aan onderdoor gegaan, maar het was het allemaal dubbel en dwars waard", vertelt het stel aan de Amerikaanse website Yahoo.

Half miljoen dollar

Toen Brian en Lindsay in 2005 trouwden wisten ze direct dat ze kinderen wilden. Lindsay dacht dat dit slechts een paar maanden zou duren, maar ze werden al snel uit hun droom gewekt toen dit lang niet zo gemakkelijk bleek. De weg naar het krijgen van een kindje omschrijven ze zelf als ‘uitputtend, gênant en duur’. Uitputtend kun je wel stellen, want naast vele miskramen, mislukte een poging tot adopteren drie keer, hadden ze dertien onsuccesvolle kunstmatige inseminatiepogingen en ook nog een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. 

Hun droom heeft Lindsay en Brian ruim een half miljoen dollar gekost. Omdat het na anderhalf jaar niet gelukt was om zwanger te worden, besloot het stel naar een gynaecoloog te gaan die Lindsay Clomid gaf. “Mijn arts bleef de dosis verhogen tot boven de aanbevolen grens. Daarnaast lette hij niet goed op me, waardoor ik na een tijdje een cyste zo groot als een softbal op mijn eierstok had groeien.”

Na het verwijderen van de cyste probeerden Lindsay en Brian vijf jaar lang tevergeefs om zwanger te worden. Ze maakten gebruik van kunstmatige inseminatie met haar eitjes en zijn sperma. “Hoewel ik wel steeds zwanger werd, verloren we het kindje telkens na acht werken. Bij de eerste echo hoorden we het hartje, maar bij de tweede afspraak was het weg”, aldus Lindsay. 

Lees ook: 7 tips om je vagina te beschermen tijdens je zwangerschap

Geheim leven

De emotionele lijdensweg van het stel werd steeds zwaarder, waardoor ze na vier mislukte zwangerschappen niemand meer vertelden wanneer ze zwanger waren. Lindsay: “Ik leidde een geheim leven, omdat ik me schaamde om iemand te vertellen dat er geen baby meer was. Ik verlangde zo naar een onbezorgde zwangerschap, dat ik stikjaloers werd op zwangere vrouwen om mij heen - zelfs vrouwen die ik in de supermarkt tegenkwam.” 

Opgeven

Na in totaal 15 miskramen raadde de dokter Lindsay aan anticonceptie te gaan gebruiken, omdat er niets meer was dat ze voor haar konden doen. Toen stelde haar zus Kelly voor om draagmoeder voor het stel te zijn. “Onze moeder was net overleden en zij had niet gewild dat we zouden opgeven”, aldus Lindsay. Helaas stortte ook deze droom in duigen. Op Kelly’s eierstok werd een grote tumor gevonden, welke samen met een eierstok werd verwijderd. De daaropvolgende kunstmatige inseminaties mislukten. Er werd zaad van een donor gebruikt, omdat inmiddels bekend was dat Brian een genetische afwijking had waardoor zwangerschappen vaak in miskramen eindigen. Na vier mislukte pogingen gaven ze het uiteindelijk op.

Eindelijk geluk

“We waren er kapot van”, zegt Lindsay. Met een Go Fund Me-campagne zamelde het stel $14000 dollar in om de kosten van een surrogaatmoeder te dekken. “Tegelijkertijd was er een vrouw die ons vroeg of we haar ongeboren kindje wilden adopteren en daar gingen we uiteraard direct voor.” Op 15 oktober kwam het meisje genaamd Henley ter wereld. 

Hierna stond de dolgelukkige en kersverse ouders nog een prachtige verrassing te wachten: Lindsay bleek namelijk zwanger van een tweeling. Het jongetje en meisje worden in april verwacht en inmiddels is Lindsay de kritieke achtwekengrens succesvol gepasseerd. Lindsay: "We zijn er bijna aan onderdoor gegaan, maar het was het allemaal dubbel en dwars waard.''

Lees ook: Sporten tijdens zwangerschap: wat mag wel en wat mag niet?