Haren op je kin? 6 x wat het kan betekenen

Haar door Roos

Bijna iedere vrouw ontdekt wel eens een verdwaalde zwarte haar op haar kin of rondom de navelstreek. Je denkt er waarschijnlijk niet eens bij na wanneer je er weer eens eentje uit trekt met je pincet. Toch kan het meerdere dingen betekenen wanneer je vaak last hebt van verdwaalde zwarte haren op plekken waar ze niet horen.

 
 

haren kin

Haar op je kin, wat nu?

De overmatige zwarte, dikke haargroei die normaliter enkel bij mannen voorkomt, wordt bij vrouwen Hirsutisme genoemd. Dit kan voorkomen op meerdere lichaamsplekken zoals de kin, navelstreek en binnenkant van je dijen. Vaak wordt het veroorzaakt door een teveel aan mannelijke hormonen. Komt dit verhaal je bekend voor? Het zou kunnen wijzen op de volgende dingen:

1. PCOS

Er zijn condities die zorgen voor een teveel aan mannelijke hormonen in je lichaam. Zo ook bij Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), wat cystes op je eierstokken veroorzaakt. Ook brengt het de hormoonbalans in de war, waardoor veel vrouwen last hebben aan teveel mannelijke hormonen en dus ook baardgroei. Een op de tien vrouwen lijdt aan de ziekte, maar sommigen komen er nooit achter omdat er nog weinig over bekend is. Hoewel er geen genezing voor PCOS is, kan het wel behandeld worden om de ziekte onder controle te houden. 

Lees ook: Ilse (25) lijdt aan PCOS: 'Ik heb al vijf miskramen gehad'

2. Ziekte van Cushing 

De ziekte van Cushing komt weliswaar veel minder voor, een op de 50.000 mensen krijgt het, maar vrouwen hebben wel drie keer zoveel kans om het te ontwikkelen. De ziekte veroorzaakt een teveel aan het hormoon cortisol, waardoor veel vrouwen last krijgen van haar in het gezicht,  gewichtstoename, striae en een zwak bottenstelsel. De ziekte kan veroorzaakt worden door de inname van medicijnen of zelfs door een tumor in een klier. 

3. Je wordt ouder

Helaas kan het feit dat je af en toe een haar op je kin vindt ook simpelweg veroorzaakt worden doordat je ouder wordt. In het bijzonder na de menopauze wordt het steeds gewoner dat vrouwen haargroei krijgen op plekken waar je er eigenlijk niet op zit te wachten.

4. Je hebt overgewicht

Overgewicht kan ervoor zorgen dat je hormoonspiegel in de war raakt. Vooral de balans tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen kan hier een flinke optater van krijgen. Anderzijds kan ook extreem gewichtsverlies een oorzaak zijn van hormoonschommelingen. In dat geval krijgt men juist vaak last van fijne haargroei (nee, niet leuke, maar dunne haartjes), beter bekend als lanugo. Deze haartjes groeien op het lichaam in een poging de huid op temperatuur te krijgen vanwege een tekort aan vet. Dit komt veel voor bij mensen die aan anorexia lijden.

5. Het komt door je medicatie

Hoewel het niet veelvoorkomend is, komt het wel degelijk voor dat haargroei wordt veroorzaakt door medicatie. Soms kan chemotherapie de boosdoener zijn of medicijnen tegen epilepsie. Ook anabolen zorgen voor haargroei in het gezicht bij vrouwen. 

6. Je hebt aanleg

Helaas bepalen je genen ook voor een groot deel of je haargroei krijgt op plekken waar je er misschien niet op zit te wachten. Kijk maar eens of je moeder en tantes gezichtshaar hebben. Grote kans dat jij er vroeg of laat ook mee kampen krijgt.

 
Volg je ons (@Ze.nl) op Instagram?
Ik heb Instagram en ik volg Ze.nl
Ik heb Instagram, maar ik volg Ze.nl niet
Ik heb geen Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ze.nl (@ze.nl)

Lees ook: Meisje werd op 4-jarige leeftijd ongesteld, kreeg borsten en schaamhaar