Waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent

Lichaam door Laura

Praten over menstruatie is de laatste jaren gelukkiger steeds minder een taboe geworden. Maar praat je ook met vriendinnen of (vrouwelijke) collega’s over de grote boodschappen die je dan opeens moet doen? Ja-ha, het ligt niet aan jou. Veel vrouwen moeten vaker poepen als ze ongesteld zijn. Waardoor komt dat eigenlijk? Wij zochten het tot de (wc-)bodem uit.

Menstruatie en je darmen

Waarom je stoelgang verandert tijdens je menstruatie is niet bepaald de belangrijkste levensvraag, maar daarom niet minder interessant. Er veranderen dan vaak twee dingen: vaker poepen en vaker last van diarree. Je zou je haast denken dat niet alleen je baarmoeder van slag is maar ook je darmstelsel. Daar zit wel een kern van waarheid in.

via GIPHY

Prostaglandinen

Gelukkig hoef je je in principe nergens zorgen over te maken, zegt dokter Jennifer Wider. “Het komt bij veel vrouwen voor. Onze lichamen produceren tijdens de maandstonden prostaglandinen, die zoals hormonen reageren in ons lichaam en de baarmoeder doen samentrekken,” verklaart ze. “Ze werken daarnaast in op het spijsverteringsstelsel en doen de darmen samentrekken, waardoor er ook daar meer beweegt.” Hierdoor wordt je ontlasting ook minder stevig.

Volgens de arts is een bezoekje aan de dokter wel verstandig wanneer je grote boodschap opeens van textuur of kleur verandert buiten je menstruatie. 

via GIPHY

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om minder lang ongesteld te zijn