Sinterklaasjournaal kiest dit jaar toch weer voor Zwarte Piet

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Hè, wat leuk! Het gezelligste (...) feest van het jaar is weer in zicht: het feest waarbij Nederland zich in de aanloop daarvan van haar charmantste kant laat zien. Juist: Sinterklaas. Het over en weer moddergooien lijkt er intussen net zo goed bij te horen als de omstreden pieten zelf. Gekleurde pieten, zwarte pieten, stroopwafelpieten of helemaal geen pieten: de media heeft het er ook dit jaar weer moeilijk mee. Dit blijkt nu het Sinterklaasjournaal officieel heeft aangekondigd de gekleurde pieten van afgelopen jaar in de ban te doen. "Het zag er uiteindelijk niet zo leuk uit."

Sinterklaasjournaal kiest voor Zwarte Piet

Vijftig tinten piet

Dit maakt Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR, bekend aan De Telegraaf. “We weten allemaal dat je zwart wordt als je door een schoorsteen gaat en dat is wat pieten doen. Bij ons is zwart geen huidskleur, maar roet. Iedereen kan piet worden, of je nu wit, licht of donker getint bent." De oplossing voor dit jaar? Een soort vijftig tinten grijs arsenaal aan pieten. Van roetpiet tot zwarte piet: ze zijn er allemaal bij. 

"Niet zo geslaagd"

Vorig jaar kreeg de NTR nog bakken kritiek over zich heen toen zij een duidelijk statement maakten met de keuze voor gekleurde pieten. Een vooruitstrevende en vernieuwende keuze, maar hier zien ze dit jaar toch vanaf. “De bontgekleurde pieten van vorig jaar keren niet terug. Dat vonden we achteraf gezien niet zo geslaagd, het paste te weinig binnen de traditie en zag er niet leuk uit. We proberen de discussie een plek te geven en dat gaat soms met vallen en opstaan.” 

Lees ook: WIN: Doe mee aan ons onderzoek en win OGX haarpakket