Ariana (24) is bang voor Google Earth: “Ik heb het gevoel dat ik vanaf het heelal op aarde val”

De maatschappij door Mozhda

Ergens bang voor zijn is de normaalste zaak van de wereld. Toch hebben sommige mensen vreemdere angsten dan anderen. Ariana (24) heeft earthviulaphobia, oftewel de angst voor het gebruiken van Google Earth. “Ik heb het gevoel dat ik vanaf het heelal op aarde val”, vertelt ze.

Hoe de angst is ontstaan

“Toen ik 12 jaar oud was, kocht mijn vader een nieuwe computer. Vanaf dat moment kleefde ik daaraan.” Ariana is altijd een nieuwsgierig type geweest en wilde van alles en nog wat uitproberen. “Ik zocht uit welke dieren er in de oceaan leefden. Zo ging mijn spreekbeurt in groep 7 over de lamantijn, oftewel de zeekoe. Ik deed altijd mee met online schrijfwedstrijden.”

Op een dag deed Ariana mee met een schrijfwedstrijd en werd ze uitgenodigd om haar stuk in een bibliotheek voor te lezen. Ze zocht het adres op op Google Maps, waar ze de ‘satelliet optie’ ontdekte. Met deze satellietbeelden zie je geen mappen, maar zie je de aarde.

“Ik toetste mijn eigen adres in op Google Earth, waarna het programma inzoomde op de aardbol. Ik kreeg het gevoel dat ik op de aarde ‘viel’. En het laatste stuk inzoomen ging nog sneller. Alsof ik in de aarde werd gezogen. Mijn hart begon sneller te kloppen. Ik kreeg het benauwd. Ik klemde me vast aan mijn stoel.” Op dat moment wist Ariana het: ze is bang voor Google Earth.

Hartkloppingen

“Ik heb het niet alleen met mijn eigen adres. Ik ben bang voor elk gebied op Google Earth.” Toch heeft ze oceanen en zeeën altijd het engst gevonden. “Ik krijg een naar gevoel wanneer ik naar de golven kijk. De donkere kleur en de grote omvang van de oceaan maken het ook niet beter.” Wanneer ze inzoomt op een stuk land en met haar muis richting de oceaan sleept, krijgt ze hartkloppingen.

“Het springen van het ene gebied naar het ander gebied is ook eng voor mij. Als Google Earth bijvoorbeeld van Groenland naar Nederland vliegt. Dan vliegt het boven bepaalde zeeën. Dat geeft mij een benauwd gevoel.”

Extreme hoogtevrees

Ariana vindt het niet-ontdekte en het ongewone eng. “Ik denk ook dat het met hoogtevrees te maken heeft. Google Earth geeft mij het gevoel dat ik eindeloos bungeejump vanaf het heelal.” Eén ding weet ze zeker: “een beroep als astronaut is niet voor mij weggelegd”, lacht ze.

Ariana is niet de enige die bang is voor Google Earth. Op TikTok deelden meerdere mensen hun verhalen:

@thecornershopnetwork

De naam Ariana is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.