Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Slaapproblemen? Met dit simpele ochtendritueel slaap je voortaan als een roosje

Je hebt van die mensen die altijd kunnen slapen. Overal. Helaas is dit voor de meeste van ons niet weggelegd. De meeste gaan vaak pas midden in de nacht slapen na drie afleveringen Netlflix teveel, waarna we als de wekker gaat als een mol uit een winterslaap worden gewekt. Voor al die mensen hebben wij een doodeenvoudige, maar gouden tip voor een betere nachtrust.

Ook al wordt altijd met klem aangeraden minimaal acht uur slaap per nacht te pakken, lukt dit de meesten van ons niet.  Soms lijkt het wel onmogelijk om een kwart van je dag in dromenland door te brengen. En nee, dagdromen telt niet! Wat de reden van je slapeloosheid ook mag zijn, zoals een snurkende partner of stress, er is een simpele truc om je nachtrust te verbeteren.

Hoewel je hierbij direct denkt aan avondrituelen, is dit een ochtendritueel. Een manier om je nachtrust te verbeten is namelijk door ’s ochtends direct als je wakker wordt de gordijnen wagewijd open te trekken en even in het (zon)licht te blijven staan. (Vergeet niet even wat kleding aan te trekken voordat je dit doet.)

Dit is waarom

Door jezelf direct als je wakker wordt bloot te stellen aan daglicht wordt de productie van het hormoon cortisol op gang gebracht. Dit hormoon is essentieel om je alert te voelen en behoort te pieken in de ochtend. Daarentegen is melatonine is een slaaphormoon, welke hoort te pieken in de avond. In tegenstelling tot cortisol, wordt de productie van melatonine op gang gebracht in het donker.

Dus door je dag te starten met licht en te eindigen in het donker wordt onze cortisol- en melatonineproductie op de juiste manier gereguleerd, wat een positief effect heeft op onze natuurlijke slaap-wakker cyclus. Het zorgt ervoor dat cortisol de hele dag geleidelijk wordt afgegeven en melatonine 's nachts, waardoor je 's nachts beter kunt (door)slapen. Je kan je voorstellen dat de komst van tv- en telefoonschermen deze cyclus flink in de war gooien. Als je morgenochtend wakker wordt, is het dus beter om eerst de gordijnen een flinke zwaai te geven voordat je naar je telefoon grijpt!

Lees ook: Fun fact: slapen nadat je koffie hebt gedronken verhoogt je concentratieboog