Dit is wat er gebeurt als je kauwgom doorslikt

Sport & gezondheid door Laura

Kauwgom doorgeslikt, wat nu? Blijft het voor altijd rondzwemmen in je maag, gaan je darmen aan elkaar plakken of zul je een enorme kauwgombel met je kont blazen? Vroegâh geloofde je heel wat gekke verhalen en nu je ouder en (soort van) wijzer bent, weet je dat deze scenario’s onrealistisch zijn. Hoewel het laatste hi-la-risch zou zijn. Wat er nu wél gebeurt als je een stukje kauwgom doorslikt en of het schadelijk is, hebben we ons eens helemaal in verdiept.

kauwgom doorslikken

Kauwgom bestaat voornamelijk uit gom. Een elastisch goedje dat alle ingrediënten bij elkaar houdt. Verder bevat het glucosestroop, kleurstoffen, smaakstoffen en suiker of zoetstoffen. Als je kauwgom doorslikt, breken je maag en darmen de zoetstoffen af. Maar je maagzuur en verteringsenzymen kunnen niet op tegen de meeste ingrediënten.

Wat gebeurt er dan met de rest van je kauwgom? Wees gerust, je kauwgompie blijft niet voor eeuwig in lichaam rondzwerven. Door bewegingen in je maag en darmen reist het stukje vanzelf naar de uitgang. Na ongeveer twee dagen belandt je verloren gom in de pot.

Voor constipatie hoef je ook niet bang te zijn, dat vertelt huisarts Roel van Giel aan HLN. “Hij blijft echter niet plakken aan maag en darmen of veroorzaakt geen constipatie. Net zoals alle andere voeding komt die gewoon mee met de stoelgang binnen 24 à 48 uur. Er zijn dus absoluut geen gezondheidsrisico's verbonden aan het inslikken van kauwgum.” Hij adviseert wel om op te passen voor verstikking bij jonge kauwgomkauwende kinderen.

Kauw dus lekker door met een gerust hart!

via GIPHY

Lees ook: Klopt de 5-secondenregel: ja of nee?