Wat slechte adem zegt over je gezondheid

Vrije tijd door Noortje

Iedereen heeft weleens last van slechte adem. Vooral wanneer je net wakker bent, ruikt het niet altijd even fris. Meestal komt dit door bacteriën achterop je tong. Dat kan helemaal geen kwaad. Maar wist je dat er veel meer mis kan zijn wanneer je erg vaak last hebt van slechte adem?


Slechte adem kan wijzen op een aantal ziektes. Ruikt het een beetje fruitig? Dan kan dit wijzen op diabetes die niet goed wordt behandeld. Nierfalen en longkanker is soms te herken aan een visachtige geur in de mond. Maak je geen zorgen: pas wanneer je hier elke dag last van hebt en een aantal andere symptomen van deze ziektes hebt, is het handig om even langs de dokter te gaan.


Poets je je tanden niet goed? Dan kan, vrij logisch, je slechte adem hier vandaan komen. Dit kan best link zijn. Als je tanden te erg worden beschadigd door aanslag, kunnen ze gaan rotten (en dat ruik je!) en uiteindelijk uit je mond vallen. Lekker poetsen dus.


Een slechte adem kan ook wijzen op slaapproblemen. Als je slaapt worden er bepaalde hormonen aangemaakt. Wanneer je niet of te weinig slaapt heeft dat invloed op je hormoonhuishouding en dat laat stank achter in je mond. Meer slapen, minder piekeren en meer poetsen is dus dé oplossing tegen slechte adem. Voor die brakke ochtenden wanneer je wakker wordt met de meest vieze smaak ever in je mond, bestaat er gelukkig ook nog gewoon een kauwgompje.

Bron, bron, bron, bron