8 onbekende symptomen van borstkanker

Lichaam door Michelle Bakker

Vandaag start borstkankermaand. Tijd dus om onze borsten eens goed te controleren, want borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Niet zo gek dus dat het zo belangrijk is om je lichaam controleren op eventuele symptomen. En dat houdt meer in dan af en toe kijken of je een knobbeltje voelt. Er zijn namelijk meer signalen die borstkanker kunnen aanwijzen. 

8 symptomen borstkanker

Lees ook: Pijnlijke borsten: dit kan de oorzaak zijn

Je huidstructuur verandert

Je borsten regelmatig voelen om te kijken of je iets vreemds opvalt is belangrijk, maar vergeet ze niet af en toe goed te bekijken. Schilfering en roodheid van de tepel of een kuiltje in de borst kan duiden op borstkanker.

Je tepel is ingetrokken

Is je tepel sinds kort ingetrokken en ziet ‘ie er anders uit dan normaal, dan kan dit een teken zijn. Tepels zijn sowieso belangrijk om in de gaten te houden tijdens deze check-ups.

Vocht uit de tepel

Bij borstkanker kan er vocht uit de tepel komen zonder dat je erin knijpt. Dit vocht kan er bloederig, waterig, groenig of melkachtig uitzien. 

Zwelling in de oksel

Borstweefsel komt behalve in de borst ook in je oksels voor. Het is dus belangrijk om ook deze te checken op zwellingen of knobbeltjes.

Warm aanvoelende borst met rode huid

Voelt je borst opvallend warm aan en ziet de huid bij de borst er rood uit? Ook dan kun je het beste naar de dokter om je te laten checken.

Pijnlijke borst

Je borsten kunnen gevoeliger worden tijdens bijvoorbeeld je menstruatie of tijdens een zwangerschap. Maar wanneer je borst opvallend pijnlijker of anders aanvoelt, kan dit een teken zijn van borstkanker.

Een slecht genezende plek

Er kunnen veel redenen zijn waarom je huid bij je borst geïrriteerd aan kan voelen, zeker als je borstvoeding geeft. Maar gaat dit gepaard met een rode uitslag of genezen je wondjes maar slecht, dan is het handig om eens met de dokter te bellen.

De vorm van je borst verandert

De meeste vrouwen hebben ongelijke borsten en naarmate je ouder wordt zal ook de vorm geleidelijk wat veranderen. De meeste veranderingen zijn dus hartstikke normaal, maar wanneer je een wel heel plotselinge verandering van vorm waarneemt kan dit misschien op iets anders duiden. 

Je borsten checken doe je zo.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je borsten te blijven checken op veranderingen. Twijfel je? Bel de dokter en laat je checken, je weet immers nooit waar het goed voor is. 

Lees ook: Is het slecht om te slapen met je beha aan?