Pijnlijke borsten: dit kan de oorzaak zijn

Lichaam door Chloe

Onze voorgevel krijgt behoorlijk wat te verduren. Maandelijkse hormonenschommelingen, de hele dag in een bh opgesloten en ook borstvoeding eist zijn tol. Andersom kunnen wij ook last hebben: soms zijn je borsten uit het niks pijnlijk of gevoelig. Nou is dit geen reden tot paniek, maar houd je boezemvriendinnen wel goed in de gaten. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten.

pijnlijke borsten

Lees ook: Beha’s die elke vrouw in haar kast moet hebben

Hormoonschommelingen

Een verandering in je hormonen kan veel pijn veroorzaken. Dit kan gebeuren als je ongesteld bent of moet worden. Na je eisprong daalt het oestrogeengehalte en dat kan je balans doen schommelen. Pijnlijke borsten kunnen echter ook een teken zijn van een prille zwangerschap. Word je dus niet ongesteld? Haal dan even een zwangerschapstest.

Verkeerde bh 

Het is vast niet de eerste keer dat je het hebt gehoord: zo’n 70% van de vrouwen in Nederland loopt rond met een verkeerde behamaat. Dit kan pijnlijke borsten veroorzaken doordat ze te weinig of juist te veel ruimte 'bewegingsruimte' hebben in je beha. Laat je dus even opmeten in de winkel. Je borsten kunnen in de loop der jaren flink veranderen. 

Infectie

Heb je een zwelling op je borst en is het rood rondom? Dan heb je misschien een infectie in je borst. Dit kan komen door bijvoorbeeld een ingegroeide haar of een klier die verstopt zit. Auw! Gelukkig kan antibiotica deze klachten verhelpen.

Mastopathie

Maar liefst 10% van de vrouwen heeft last van deze goedaardige aandoening. Hierbij is er sprake van goedaardige onregelmatigheden in de borst. Als je knobbeltje voelt hoeft er dus niet direct sprake van borstkanker te zijn. Ook deze klachten hebben te maken met een verandering in de hormonen. Het klierweefsel in je borsten is bij mastopathie nog gevoeliger voor hormoonschommelingen. De pijn en onregelmatigheden treden vlak voor je menstruatie op en zullen hierna weer verdwijnen.

Koffie

Drink je veel koffie? Dan zou dit de oorzaak wel eens kunnen zijn. Cafeïne geeft een dosis energie wanneer nodig, maar een overschot koffie kan helaas ontstekingen veroorzaken. Drink dus niet meer dan twee koppen koffie per dag. Vrouwen die last hebben van mastopathie zijn ook vaak gevoeliger voor cafeïne. Ook tijdens je menstruatie kun je gevoeliger zijn voor cafeïne. Tijdens the time of the month kan je die cappuccino dus beter inruilen voor een kopje thee. 

Be safe

Vertrouw je het toch niet helemaal? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Ook als het onschuldig lijkt, is het verstandig om je te laten checken. Een infectie kan namelijk dezelfde symptomen hebben als borstkanker. Jij kent je lichaam natuurlijk het beste, maar better safe than sorry.