Meer zin in zoetigheid door koffie?

Eten door Laura

Een bakje koffie met een koekje erbij. Of nóg beter: een stukje chocolade. Nomnomnom. Een klein geluksmomentje is het. Heb je je ooit afgevraagd waarom juist deze combinatie zo hemels is? Een nieuw onderzoek heeft antwoord op de vraag.

koffie meer zin in zoet

De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Journal of Food Science, keek naar het effect van koffie op de suikerbehoefte. Cafeïne-rijke koffie om precies te zijn. De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in twee groepen. De ene groep dronk cafeïnevrije koffie, zonder dit te weten, en de andere dronk koffie mét cafeïne.

Beide groepen werd gevraagd om suiker aan hun kopjes toe te voegen en de zoetheid te beoordelen. Wat bleek nu? De groep die cafeïne dronk vond hun gesuikerde koffie minder zoet dan de decaf-groep. Volgens de onderzoekers kan deze uitkomst suggereren dat cafeïne de smaakpapillen tijdelijk versuft. Hierdoor krijg je dus onbewust een craving voor extra zoetigheid.

Gek genoeg voelden beide groepen zich alerter na het drinken van de koffie. Dus óók de onwetende groep die geen cafeïne dronk. Klassiek geval van placebo.

via GIPHY

Lees ook: Hét antwoord: hoe lang kun je kaas eigenlijk bewaren?