Hét antwoord: hoe lang kun je kaas nou eigenlijk bewaren?

Eten door Michelle Bakker

Je kunt ons eronder begraven: kaas. Kaas op brood, kaas op je pizza, oude brokkelkaas, smeerkaas, een blokje kaas... alles kaas. Maar hoe lang blijft die kaas in jouw koelkast eigenlijk goed? Een belangrijke levensvraag, want zeg nou zelf: kaas willen we niet verspillen of weggooien. Goed nieuws: gelukkig kun je het langer bewaren dan je waarschijnlijk zou denken. 

Hoe lang kun je kaas bewaren?

Harde kazen

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende soorten kazen. Harde kazen als parmezaan kun je ongeopend bijvoorbeeld tot wel vier maanden bewaren. En heb je de verpakking wel al geopend, hou dan rekening met een week of zes in de koelkast. In de vriezer kun je ze nog langer bewaren: tot wel acht maanden. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een stukje cheddar. En zie je een stukje schimmel? Schiet dan niet gelijk in de stress, want dit kun je er gewoon vanaf snijden. De rest is dan gewoon nog goed.

Hoe lang kun je kaas bewaren?

Zachte kazen

Als het gaat om de wat zachtere kazen, zoals onze Hollandse kaas, dan kun je ze iets minder lang bewaren in de koelkast. Nadat een verpakking is geopend, moet je rekening houden met zo'n drie weken in de koelkast. Wist je dat je Hollandse kaas ook in kunt vriezen? Dan zijn ze tot wel twee maanden te bewaren. Andere zachte kazen (bijvoorbeeld Camembert, mozzarella, feta of brie) zijn wat minder lang houdbaar: deze blijven geopend en gekoeld tot twee weken goed.

Goed om te weten voor elke kaasliefhebber, toch? We bedoelen maar, just in kaa.. case.

Bron: Tasting Table