Lifestyle / Reizen
Reizen

Dit zijn dé protips voor de mooiste vakantiefoto's met je telefoon

Tegenwoordig schiet je met je smartphone net zulke mooie plaatjes als met een dure spiegelreflexcamera. Oké, bijna dan. Het kan natuurlijk niet tippen aan een profi fotograaf, maar met de juiste tips kom je al een héél eind.

Maak de lens schoon

Stap 1 kan iedereen. Je foto’s kunnen een stuk waziger worden als de lens van je telefooncamera vies is. Wrijf er even over met een microvezel doekje voordat je plaatjes gaat schieten. Je ziet écht het verschil.

Houd rekening met compositie

Het eerste hoofdstuk van fotografie gaat over compositie. Waar zet je je object(en) in de foto. Elke telefoon heeft een optie om een raster aan te zetten bij de camera. Je focus moet liggen op een van de vier punten waar de lijnen kruisen. Tik op je scherm op het punt dat je wil focussen en zorg dat je je telefoon stilhoudt.

Gebruik natuurlijk licht

Heb je ooit een mooie flitsfoto gezien? Het mooiste resultaat krijg je met natuurlijk licht. De zon, maar bijvoorbeeld ook straatverlichting. Zorg dat jij tegen de zon inkijkt en jouw object zoveel mogelijk naar het licht toe staat. Of breek juist de regel en creëer een sfeervol silhouet door zelf de zon in te kijken.

Niet inzoomen

Als je vakantiefoto’s schiet, heb je gauw de neiging om in te zoomen. Doe dit niet! Het zorgt voor een wazige, onstabiele en dus lelijkere foto. Ga liever dichterbij staan óf snijdt de foto later uit.

Rustige achtergrond

Een kiekje met tientallen toeristen of de achtergrond ziet er al gauw amateuristisch uit. Het betekent wel dat je geduld moet hebben, maar dan levert het ook beste foto op.

Vind patronen en lijnen

Houd je ogen open voor terugkerende patronen. herhaalde grafische lijnen zijn een lust voor het oog. Bijvoorbeeld in een vloer, huizen of pilaren.

Gebruik burst

Het is nooit in één keer raak. Maak altijd meer dan vijf foto’s bij een stilleven. Wil je een bewegend object vastleggen? Gebruik dan de burst-optie: hiermee maak je camera in rap tempo foto’s achter elkaar.

Neem de tijd

Een goede foto nemen kost tijd. Eerst focus je je op de juiste instelling. Bedenk in je hoofd wat voor beeld je wil maken, zorg dan dat je op de juiste plek staat en je telefoon in de juiste hoek houdt. Het zou zo maar kunnen betekenen dat je op de grond moet liggen of een kilometertje extra moet lopen voor het perfecte plaatje.

Gebruik een bewerkingsapp

Is dat niet valsspelen? Nope. Professionele fotografen en bloggers gebruiken het ook allemaal. Geen fotootje die zij plaatsen, is niet door een bewerkingsapp gegaan. Instagram zelf heeft al veel opties om foto’s te perfectioneren, maar échte pro’s gebruiken bijvoorbeeld de app Snapseed of Camera360. Voor foodfoto’s bestaat de app Foodies, met een speciale filter voor elk soort eten.

 

Een bericht gedeeld door NOOR (@queenofjetlags) op

Lees ook: 5 Google Maps trucjes om je volgende vakantie makkelijker te maken