Beauty / Lichaam
Lichaam

Verbrand? 4 tips om snel te herstellen

Wanneer je het voelt branden en ziet gloeien, is het al lang al te laat. In het begin lijkt het mee te vallen, maar dan sta je ’s avonds onder de douche met een kleurtje waar een kreeft jaloers op is! Juist: je bent verbrand. Ouch! Niets in een grotere partypooper na een heerlijke dag van de zon genieten. Niet alleen vervelend, maar ook schadelijk voor je huid. Hoe vaker je verbrandt door de zon, hoe groter de kans op huidkanker! Natuurlijk wil je ook zo snel mogelijk weer lekker de zon in! Wij vertellen je wat je moet doen om sneller te herstellen.

verbrand

1. Direct uit de zon

Voordat je huid rood wordt van het verbranden, kun je het al voelen prikkelen of tintelen. Dit is een teken dat je aan het verbranden bent. Insmeren met zonnebrandcrème is nu al te laat, dat moet namelijk weer 15 à 30 minuten inwerken. Ga daarom gelijk uit de zon om de meeste schade te voorkomen. Zoek een plekje onder de schaduw van een boom op of neem een parasolletje mee.

2. Afspoelen

Verbrand door de zon is in principe ook een brandwond. En je weet wat je geleerd isov er brandwonden: eerst water, de rest komt later. Spoel je verbrande huid gelijk af met koud water. Hierdoor trekt de brand eruit en vermindert de ontsteking.

3. Aftersun

Het is belangrijk om de verbrande huid continu te hydrateren. Hierdoor trekt de verbranding sneller weg en zul je ook minder last krijgen van jeuk, een droge huid en vervellen. Pro-tip: zorg dat je altijd een flesje aftersun of aloë vera-gel in de koelkast hebt staan. Héérlijk verkoelend.

4. Water en nog meer water

In de hete zomermaanden droog je sneller uit, dus moet je sowieso ongeveer een liter meer water drinken per dag. Van verbranding droog je nóg meer uit. Dus zorg dat je continu een flesje of glas water bij je hebt gedurende de dag. Dan hebben we gelijk ook slecht nieuws voor je: het is ook beter om alcohol een tijdje te laten staan vanwege de dehydraterende effecten. Bummer!

 

Lees ook: Waarom je deze zomer naar Malta moet gaan