Wat is beter: suiker of zoetjes in je koffie?

Lichaam door Annelot

Dat te veel suiker binnen krijgen ongezond is, weten de meeste mensen wel, maar het is soms nog best lastig om je dagelijkse ‘bakkie pleur’ zonder suiker te drinken. Denk jij wel eens aan zoetjes als alternatief? Die zijn net zo zoet, maar bevatten een stuk minder calorieën. Je zou denken dat je dus gezonder bezig bent als je suiker vervangt voor zoetjes. Maar is dat wel zo?

Haken en ogen

Zoetjes bevatten misschien minder calorieën, maar er zitten toch redelijk wat haken en ogen aan. Zo kunnen zoetjes je stofwisseling verstoren omdat ze bacteriën bevatten zoals sacharine en aspartaam, die veranderingen aanbrengen in je darmflora. Daarnaast hebben ze een sterk effect op je bloedsuikerspiegel. Ze zorgen volgens onderzoek mogelijk zelfs voor een nóg grotere piek dan gewone suiker. Niet echt goed voor je hart- en bloedvaten dus. Ook wordt chemische zoetstof in verband gebracht met een hoop kwaaltjes en zelfs een verhoogd risico op kanker. Hier zijn nog geen keiharde bewijzen voor gevonden, maar toch adviseert bijvoorbeeld Harvard Medical School om het in ieder geval niet aan kinderen te geven.

Toch suiker?

Zowel zoetjes als suiker zijn niet super voor je gezondheid. Ze zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel en je komt ervan aan. Het beste kun je dus maar zo min mogelijk suiker eten. Vind je het moeilijk om in één keer af te kicken van suiker in je koffie? Kies dan voor natuurlijke zoetmiddelen zoals honing, kokosbloesem of agavesiroop.

Lees ook: Gestrest? Eet deze dingen voor het slapen gaan