Waarom je de schil van een banaan wél moet eten

Eten door Laura

Wauw! Ja, je leest het echt goed. We stonden er ook even van te kijken. We wisten namelijk niet eens dat je een bananenschil kón eten, maar veel healthgoeroe’s tippen de bananenschil als het nieuwe 'powerfood' dat je in de blender moet stoppen.

Wel een hogesnelheidsblender, want de schil is zonder te pureren taai, bitter en vlezig. Wel even flink afwassen voordat je ze gebruikt in verband met pesticiden.

Dit zijn de (gezondheids)voordelen:

Ogen

Een bananenschil zit boordevol vitamine A en luteïne, die kunnen bijdragen aan de gezondheid van je ogen. Ook zou het de achteruitgang van je netvlies tegengaan.

Stemming

Dankzij het aminozuur tryptofaan en het gelukshormoon serotonine kan een smoothie met bananenschil je flink opbeuren.

Hart

De schil bevat nog meer kalium dan de banaan zelf. Kalium is een van de belangrijkste stoffen in je lijf. Het reguleert onder andere je hartslag en kan beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Antioxidanten

Een bananenschil heeft een hoge hoeveelheid fytochemicaliën (plantenstoffen) zoals polyfenolen en carotenoïden. Dit zijn antioxidanten die kunnen helpen om de vorming van kankercellen te voorkomen.

Stofwisseling

De vezels in de schil zorgen ervoor dat je je sneller verzadigd voelt. Handig als je probeert wat kilootjes kwijt te raken. Die vezels helpen ook om je cholesterol op peil te houden.

Waag je je aan de nieuwe foodtrend? Gebruik niet de hele schil, maar een klein stukje en borstel het van tevoren goed schoon. En laat ons weten hoe het was…

 

Lees ook: De 5 lekkerste tussendoortjes zonder suiker