3 x heerlijke recepten voor een zomerse barbecue

Eten door Annelot

Nu de zomer weer in aantocht is, slaan we in Nederland massaal aan het barbecuen. Maar als je wekelijks aan het witte stokbrood, de speklappen en vette sauzen zit is de lol er na een tijdje ook wel vanaf. Gelukkig bestaan er genoeg (gezonde) alternatieven voor de standaard BBQ-recepten. Deze drie zijn bij ons favoriet:

1. Gegrilde groente met limoen-basilicum dressing

4 personen

Ingrediënten:

Voor de dressing:
Het sap van één limoen
1 theelepel dijon mosterd
Snufje zeezout
2 teentjes knoflook
Een handje basilicum blaadjes
Drie eetlepels extra-virgin olijfolie

2 rode pepers
2 courgettes
1 aubergine
1 rode ui
Extra-virgin olijfolie
Peper
Zout

Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor de dressing in de blender en schenk de dressing in een bakje in de koelkast. Snijd de groente in plakjes en smeer in met de olijfolie. Leg de groente op de barbecue tot ze zacht zijn. Het verschilt per groente hoe lang het duurt, dus blijf erbij. Leg de groente op een schaal en sprenkel de dressing erover.

Recept via Pamela Salzman

 

2. Gegrilde en gemarineerde Vinkenlap

6-8 personen

Ingrediënten:
4 eetlepels shoyu (zoute sojasaus uit Japan)
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepels droge witte wijn
2 fijngesneden teentjes knoflook
1 theelepel sesamolie
2 theelepels extra-virgin olijfolie
1 fijngesneden rode peper
1 kilo vinkenlappen gesneden in stukken van ongeveer 3 centimeter dik

Bereiding:
Meng de sojasaus met de suiker, witte wijn, knoflook, sesamolie, olijfolie en rode peper en roer tot de suiker opgelost is. Smeer de vinkenlappen goed in met dit mengels en dek ze daarna af met folie. Laat ze voor 4 tot 8 uur in de koelkast staat. Daarna kunnen ze op de barbecue. Grill ze 2 tot 3 minuten aan elke kant voor voor medium-rare en 4 minuten voor medium-well. Serveer met een frisse salade. Smullen maar!

Recept via Pamela Salzman

 

3. Geroosterde maïskolven met bacon

4 personen

Ingrediënten:
4 maïskolven
100 gram gesmolten roomboter
6 plakjes bacon of ontbijtspek
Sap van 1 limoen

Bereiding:
Kook de maïskolven in een grote pan voor ongeveer 15 minuten. Laat ze uitlekken en besmeer ze daarna met de boter. Wikkel de bacon er omheen en besprenkel met limoensap. Leg ze daarna voor ongeveer 10 minuten op de barbecue. Regelmatig keren!

Recept via Dean Edwards

Lees ook: Zo maak je deze hemelse salted caramel cheesecake