De ins & outs over veilig zonnen (+win Paula’s Choice SPF-pakket)

Lichaam door Laura

De zomer is inmiddels in volle gang. We grijpen elke kans om te genieten van het zonnetje. Een dagje strand, terrasje of een fietstocht naar je werk om de nodige vitamine D te pakken. Wist je dat je jezelf tijdens deze korte zonmomenten ook moet beschermen tegen UV-stralen - zelfs als het bewolkt is? Wat weet jij eigenlijk over veilig zonnen, we vertellen de must know tips.

veilig zonnen spf

Schade door de zon

Iedereen die ooit eens is verbrand door de zon weet hoe vervelend het is. Pijn, jeuk en dan dat vervellen… Maar een verbrande huid is niet het enige schadelijke gevolg van een slechte bescherming tegen de zon. De nummer één reden van huidveroudering is namelijk zonschade. Ook verkleuringen, een doffe teint of zelfs huidkanker kunnen een gevolg zijn van onbeschermd zonnen. Dat is niet mis!

Verschil tussen UVA en UVB

Eigenlijk bestaat veilig zonnen niet. UV-stralen zijn namelijk altijd schadelijk. De UVB-stralen veroorzaken een verbrande huid en UVA-stralen zorgen voor rimpels, een verminderd immuunsysteem en bij langdurige blootstelling mogelijk huidkanker. UVA is bedrieglijk, want deze voel je niet en de stralen gaan dwars door ramen, boombladeren en wolken heen. Daarom moet je je altijd insmeren met een goed geformuleerd product met zonnefilter. Ook in de auto, in de schaduw en op een bewolkte dag.

Wat is SPF?

Je huid beschermen tegen de zon doe je natuurlijk met zonnebrandcrème met een hoge SPF. Hoe zat het ook al weer met SPF? Dit staat voor Sun Protection factor, oftewel: zonnebeschermingsfactor. Het vertelt je hoe lang je in de zon kunt blijven tot je verbrandt. Hoe hoger, hoe langer. Dit wist je vast nog niet: SPF beschermt je alleen tegen verbranden door UVB-straling. Zonnefilters die ook UVA-straling blokkeren bestaan gelukkig wel. De dagcrèmes van cosmeticamerk Paula’s Choice met SPF beschermen altijd tegen zowel UVA als UVB. Zo kun je met een gerust hart naar buiten - of het nu bewolkt of zonnig is.

Bruin worden en SPF

Veel mensen geloven dat je huid niet een mooi bruin tintje kan krijgen wanneer je een hoge beschermingsfactor gebruikt. Dit is een van de grootste fabels rondom zonbescherming. Een product met SPF 50 laat namelijk nog steeds zo'n 4% van de stralen door. Laat de zonnebrand dus ook niet thuis als je bruin wil worden. De veiligste manier om een mooi zongebruind kleurtje te krijgen, blijft toch met behulp van een zelfbruiner.

SPF gebruiken doe je zo

De huidexperts van Paula’s Choice geven de volgende adviezen voor veilig zonnen:

- Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème (en/of dagcrème) met minstens SPF 30. Ook als je een getinte huid hebt.

- Breng het aan op alle lichaamsdelen die in aanraking komen met de zon. Vergeet niet je oren, nek, voeten en haarscheiding.

- Wacht ruim 20 minuten nadat je je hebt ingesmeerd om naar buiten te gaan.

- Zit je op kantoor? Op een gemiddelde werkdag (tenzij je lang buiten luncht) is ’s ochtends één keer insmeren voldoende.

- Smeer je ongeveer elke twee uur opnieuw in als je buiten bent. Vooral als je gaat zwemmen of veel zweet door inspanning.

paulas choice spf pakket veilig zonnen

Maak kans op Paula's Choice SPF-pakket voor jouw huidtype 

Wil je kans maken op een SPF-pakket van Paula’s Choice naar keuze? Vul in het formulier hieronder je naam en e-mailadres in. De winnaar mag met behulp van een professioneel huidadvies van een van de huidexpert van Paula's Choice een pakket naar keuze uitkiezen.

1. Een dagcreme met SPF naar keuze.

2. Een zonbeschermingsproduct naar keuze: een crème of een spray

3. Een primer met SPF, een lipgloss met SPF of een lipscreen met SPF

Good to know: de producten van Paula's Choice zijn klinisch bewezen niet-irriterend, 100% parfumvrij, zonder toegevoegde kleurstoffen en worden nooit op dieren getest.

De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

 

Lees ook: 7 tips tegen zomerproblemen