8 x verrassend voedsel dat helpt afvallen

Eten door Laura

Wil je wat kilootjes verliezen en komen de quinoa, linzen, rijstwafels en avocado’s je neus inmiddels uit? Gelukkig kwamen wij een lijstje met ‘gewone’ voedingsmiddelen tegen waar we heel blij van werden. Blijkt dat pasta, aardappelen en chocolade helemaal zo slecht nog niet zijn voor je lijn.

voedsel afvallen

Aardappelen

We beginnen met de gouweouwe piepers. Hoewel de zoete aardappel tegenwoordig de show steelt, is de ‘gewone’ aardappel nog steeds geen ongezond voedsel. Als je wil afvallen, is een aardappel zeker geen slechte keuze om af en toe te eten. In een onderzoek aten proefpersonen die een caloriearm dieet volgden vijf tot zeven porties aardappelen per week, maar ze vielen alsnog af! De pieper is een goede bron voor vitamine C en kalium. Volgens healthexpert Samantha Heller moet je natuurlijk wel denken om de portion control. Dus eet niet drie stuks van die enorme aardappelen, maar drie kleintjes. En bestrooi niet met kaas en bacon of room en dikke jus. Alles met mate…

Popcorn

Een snackattack kun je verhelpen met een zak chips, maar van één chipje krijg je alleen maar veel meer honger. Een bakje popcorn is een ideale avondsnack waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten. “Popcorn is volkoren, wat betekent dat de vezels je stofwisseling soepel laat werken”, zegt Samantha. “Ook speelt het een rol in het verbeteren van de darmbacteriën, wat gewichtstoename kan voorkomen.” Het meest verrassende is haar volgende tip: “Koop niet de popcorn die je zelf moet ‘poppen’ in de magnetron, maar kant-en-klare popcorn. De magnetronpop kunnen transvetten bevatten die je te alle tijden wil vermijden.”

Koffie

We kennen allemaal die types die elke ochtend niet kunnen functioneren zonder hun ‘bakkie troost’ (ja, hier!) Maar een dagelijkse kop kof is helemaal niet zo erg, weten we dankzij wetenschappelijke onderzoeken. Koffie zit namelijk vol antioxidanten die onder andere goed zijn voor het beschermen van je hersenen en het verlagen van de kansen op mondkanker. Er is meer! Koffie, met én zonder cafeïne, kan helpen om je eetlust te verlagen.

We hebben het natúúrlijk niet over een triple Latte macchiato met caramel en chocoswirls. Alleen een zwarte kop koffie zonder melk en suiker is een gezonde keuze.

Notenboter

Notenboter is het gezondere antwoord op pindakaas en zit vol met vezel, proteïnen en gezonde vetten. Je moet er niet al je boterhammen, crackers of rijstwafels mee smeren, maar het geeft wel heel snel een verzadigd gevoel. Wel even dubbelchecken of er geen suiker is toegevoegd. Je kunt notenboter ook nemen met een appel erbij als verzadigend tussendoortje.

Bruisend water

Soms heb je zo’n dorst die je alleen met prik kunt stillen. Bruisend water is dan de perfecte oplossing. Het geeft het idee van frisdrank, maar is dan velen malen gezonder. Met de komst van tientallen soorten ‘smaakjeswater’ met lichte of zware bubbels hoef je nooit meer te vergrijpen aan de cola.

Pasta

Je vraagt je natuurlijk af waarom pasta staat in een lijst met voedingsmiddelen die je kunnen helpen afvallen. Pasta wordt vaak gezien als hét voedsel die je kosten wat het kost moet vermijden als je gewicht wil verliezen. Dat is niet geheel waar, zegt healthexpert Heller. “Het kan een gezonde keuze zijn, zolang je 100% volkoren eet en let op je porties. Het heeft namelijk een lage glycemische index. Wat inhoudt dat het je bloedsuikerspiegel niet doet stijgen, zoals de meeste koolhydraten doen.” Ook vertelt ze dat het bij pasta vooral gaat over wat je erbij eet. Zo adviseert ze om zware sauzen te vermijden en te gaan voor een zelfgemaakte tomatensaus met kruiden. En zorg dat je slechts 100 à 150 gram pasta (droog) binnenkrijgt.

Gedroogde pruimen

Pruimen hebben de reputatie dat ze je darmen een handje helpen en daar is niks van gelogen. Ze zitten namelijk boordevol met vezels en zoals je wel weet bevordert dat de stofwisseling. Uit een onderzoek blijkt dat proefpersonen die gedroogde pruimen aten meer gewicht verloren en sneller vol zaten dan proefpersonen die de gedroogde vruchten niet aten.

Chocolade

Een reep Tony’s naar binnen werken, is een prestatie maar zal nog steeds geen goed doen voor je figuur. Af en toe een paar blokjes pure choco is wel dieetproof. “Het zit tjokvol antioxidanten die ontstekingen tegengaan en de gezonde vetten geven een verzadigd gevoel,” aldus afvalcoach Valerie Orsoni.

 

Lees ook: TGIF: Dieetproof drankjes