Waar is kurkuma goed voor?

Lichaam door Annelot

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is een kruid dat vooral in India veel gebruikt wordt om gerechten meer smaak en kleur te geven. Maar kurkuma wordt niet alleen in de keuken gebruikt. In Oosterse landen wordt het bijvoorbeeld ook ingezet als ontstekingsremmer. En dat is niet het enige gezondheidsvoordeel van dit wondermiddeltje. Hier is kurkuma allemaal goed voor:

Waar is kurkuma goed voor?

1. Reinigen

Kurkuma heeft een ontgiftende werking op je lichaam. De ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen maken je lichaam schoon door schadelijke stoffen uit je lever te verwijderen. Je stofwisseling komt weer helemaal in balans.

2. Afvallen

Wil je een paar kilootjes kwijt? Ga dan zeker kurkuma gebruiken. Het kruid stimuleert vetverbranding en remt daarnaast de groei van vetweefsel. De stofwisseling versnelt waardoor vetten in de bloedbaan verminderen. Ook stimuleert het de spijsvertering.

3. Antidepressiva

Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat kurkuma kan werken als antidepressiva. Dit komt omdat het kruid de productie van neurotransmitters helpt stimuleren. Deze serotine en dopamine kunnen depressies helpen bestrijden. Het is niet aan te raden om je antidepressiva te vervangen voor kurkuma, maar je kunt het er wel bij gebruiken.

4. Bloedruk verlagend

Kurkuma heeft een de positieve werking op de bloedvaten en kan ervoor zorgen dat een hoge bloedruk verlaagd wordt. Het helpt bij het reinigen van het bloed en is daarom ook goed voor je huid.

Hoe te gebruiken?

Je kunt kurkuma gebruiken in allerlei gerechten zoals curry’s of over groente- en visgerechten. Ook kun je een lepel kurkuma in een kopje warme melk met honing doen voor een lekker spicy drankje!

Lees ook: Tanden bleken: zo krijg je witte tanden op een natuurlijke manier