Krampen in de onderbuik: dit zijn de oorzaken

Lichaam door Redactie Ze.nl

We hebben er allemaal wel eens last van: krampen in de onderbuik. Heel vervelend, maar meestal gaat het vanzelf over. Er zijn erg veel oorzaken te noemen van krampen in de onderbuik. Hieronder noemen we de meest voorkomende. Is de pijn erg heftig, dan is het sowieso slim om contact op te nemen met je huisarts.

Veelvoorkomende oorzaken:

- Te vet eten
- Buikgriep
- Voedselvergiftiging
- Blaasontsteking
- Menstruatie
- Stress

Voeding

De oorzaak van kramp ligt vaak bij de spijsvertering. Rauw voedsel zorgt er bijvoorbeeld voor dat je darmen zich veel meer moeten inspannen met als gevolg dat er extra lucht en gas kan ontstaan. Dit kan zorgen voor kramp. Ook op het gebied van vezels kun je opletten. Er bestaat een verschil tussen oplosbare en onoplosbare vezels. Die laatste variant kan moeilijk afgebroken worden en daardoor zorgen voor een krampachtig gevoel in de onderbuik. Let ook op de snelheid waarmee je eet. Probeer alles goed te kauwen zodat je je maag geen extra werk geeft om voedsel te verteren.  

Problemen in het maag-darmstelsel

Krampen in de buik kunnen komen door een maagzweer, galsteen, een ontstoken blindendarm of door het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Ook kun je een chronische darminfectie hebben zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Problemen in baarmoeder

De oorzaak van krampen in de onderbuik kan zijn dat je een probleem hebt met je baarmoeder, omdat je bijvoorbeeld buitenbaarmoederlijk zwanger bent of een miskraam hebt.

Problemen in urinewegen

Heb je last van kramp in aanvallen met uitstraling naar de lies? Dan kan de oorzaak niersteen zijn. Ook kan het gaan om een lekkende buikslagader (aneurysma).

Lees ook: Last van hooikoorts? Dit natuurlijke middeltje doet wonderen