Wat er in je lichaam gebeurt wanneer je cola drinkt

Eten door Vrouwen redactie

Dat cola niet zo gezond voor je is, dat konden de meeste wel invullen. Maar deze 6 stadia in het uur nadat je een glas cola op hebt vonden wij toch redelijk shocking! Toch nog maar een keer nadenken voordat je een glas Cola drinkt...

In de eerste 10 minuten: 10 theelepels suiker dringen je lichaam binnen, dat is al het limiet wat je op een dag aan suikers binnen mag krijgen. Je hoeft niet over te geven van de hoeveelheden omdat er een stofje (fosforzuur) in zit dat dat voorkomt.

Na 20 Minuten: Je bloedsuiker piekt en dit zorgt voor een overvloed aan insuline. Je lever, de schat, reageert hierop door alle suiker om te zetten in vet. Great... En daar heeft hij meer dan genoeg suikers voor.

Na 40 Minuten: Op dit punt is de opname van cafeïne in het lichaam voltooid. Je pupillen zijn groter, je bloeddruk hoger, omdat je lever de suikers in de bloedbaan dumpt. Je voelt je klaarwakker omdat zogeheten adenosinereceptoren in de hersenen zijn geblokkeerd. Hierdoor voel je je niet slaperig.

Na 45 Minuten: Nu gaat je lichaam dopamine aanmaken. Dopamine prikkelt de genotscentra in je hersenen, dit is hetzelfde effect wat drugs als heroïne op de hersenen hebben.

Na 60 Minuten: Het fosforzuur rooft mineralen zoals calcium, magnesium en zink uit je lichaam. Omdat cafeïne vochtafdrijvend werkt ga je deze mineralen uitplassen, terwijl die bestemd waren voor de opbouw van je botten en tanden.

Daarna: Omdat er zoveel insuline is aangemaakt daalt nu je bloedsuikerspiegel erg waardoor je lichaam denkt dat er een te lage bloedsuikerspiegel is. Hierdoor krijg je een loom gevoel en kan je geïrriteerd raken. Je hebt een sterke behoefte aan suikers en neemt hierdoor snel een volgend glas Cola..


De volgende keer zul je waarschijnlijk niet meer zo zorgeloos een glas cola nemen. Wees niet bang: af en toe kan geen kwaad, maar zorg dat je er geen dagelijkse gewoonte van maakt.

Bron, bron