Fattening foods: Producten die we liever vermijden

Eten door Vrouwen redactie

Aangezien we allemaal liever op hetzelfde gewicht blijven of zelfs willen afvallen hebben we wat producten op een rijtje gezet die hier niet bij helpen. Want van sommige voedingsproducten word je gewoon sneller dik dan van andere. Misschien ben jij er wel al mee bekend, maar een reminder is altijd goed.


1. Light frisdranken
Nog steeds denken veel mensen dat light frisdranken gezond zijn en dat je hiermee kan afvallen. Maar helaas klopt dat toch echt niet. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die 2 of meer light frisdranken per dag drinken dikker zijn (vooral in de taille) dan personen die geen light frisdranken drinken. Daarnaast heeft onderzoek ook aangetoond dat de meest populaire kunstmatige zoetstoffen die in light frisdrank zitten er helemaal niet voor zorgen dat je niet dik ervan wordt. Dit komt ongeveer doordat je lichaam hetzelfde seintje van je hersenen krijgt van light dranken als van producten met ‘gewone’ suikers. Je darmen verwachten daardoor glucose te gaan opnemen, maar die zit niet in kunstmatige zoetstoffen. Hiervoor wil je lichaam compenseren, dus gaan je darmen suikers halen uit koolhydraten en die opslaan in plaats van verbranden. Niet zo handig dus!


2. Alcohol
Zoals vele al zullen weten is alcohol niet bepaald gezond. Alcohol heeft geen voedingswaarde, het zijn als het ware ‘lege’ calorieën. Het probleem ontstaat wanneer je vervolgens gaat eten. Als eerst worden de calorieën uit de alcohol gebruikt en daarna pas van het eten. Alle calorieën die daardoor van het eten niet worden verbrand slaat het lichaam op als vet. Door deze opstapeling van vetten kom je aan. Too bad...


3. Vetten en oliën
Vetten en oliën zijn vooral erg slecht voor je gewicht als verzadigd zijn: bijvoorbeeld in voeding die gebakken of gefrituurd is. Per eetlepel bevatten zulke oliën dan wel 130 calorieën. Maar vergis je niet, er zijn ook vetten met gezonde bestanddelen die goed zijn voor je lichaam. Die zitten bijvoorbeeld in avocado's, makreel en zalm, noten en olijfolie.


4. Bewerkte voedingsmiddelen
We halen allemaal wel eens een blik soep uit de winkel, een potje saus of zo’n gemakkelijk toetje. Helaas zitten er in deze bewerkte voedingsmiddelen niet veel gezonds, en wel veel calorieën. Dit komt doordat er suiker, vet en zout om de hoek komt kijken.


5. 'Vetvrij' of 'met 30% minder vet'
Dit soort producten (van chips tot koekjes) bevatten misschien minder vet, maar zitten vervolgens vol koolhydraten om de boel te compenseren. Die koolhydraten worden in je lichaam omgezet tot suikers en ook zo opgeslagen. Bekijk dus altijd de kleine lettertjes, vaak zitten vetvrije producten vol met suikers en zetmeel.


6. Kazen
48+-kazen, roomkazen en kazen als gorgonzola, Cheddar en Bluefort kun je beter vermijden als je op je gewicht wilt letten. Kaas bevat namelijk een hoeveelheid verzadigde vetten en deze zijn alles behalve gezond. Ze zetten zich namelijk snel om in lichaamsvet, en dat is net wat we niet nodig hebben! Maar je mag opgelucht ademhalen want er zijn ook kazen die wel gezond zijn, denk aan mozzarella, geitenkaas, 20+ en 30+ kazen.

Maar natuurlijk geldt vooral: alles met mate. Alle hierboven genoemde producten kun je best een keertje eten, maar liever niet te vaak!


Bron, bron, bron, bron, bron, bron