Beauty / Gezicht
Gezicht

Evolutie van de parfumfles

Parfum is aan trends onderhevig zoals elk ander cosmetica- of modeproduct. Zie hoe de parfumflessen zijn veranderd gedurende de afgelopen eeuw.

1900
Het begin van de vorige eeuw werd gekenmerkt door gebloemde, vrouwelijke flessen die gemaakt werden van crystal. De flessen werden afgesloten met een kurk, waarmee je het parfum op je polsen en in je hals kon deppen. Ook heel cool: de 'mist'-functie, waarbij je in een bol knijpt om een wolk parfum uit de fles te spritzen.
1920
Chanel No.5 werd op de markt gebracht door Coco Chanel. Andere parfumflessen werden vaak gemaakt in fancy art deco stijl.
1930
De recessie in de VS zorgde ervoor dat de frivole flessen verdwenen. Parfumflessen werden minder duur en waren niet langer handgemaakt. Op bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld relatief simpele flessen staan op een van goedkoop glas gemaakte schoen. Deze manier van produceren is veel goedkoper dan het fabriceren van handgemaakte kristallen flessen.
1940
Glazen flessen verdwijnen, maar gedecoreerde flessen komen weer terug.
1950
Een toffe trend tijdens de jaren 50 waren flessen die versierd werden met hoeden. De eerste variant werd gemaakt door kunstenaar Salvador Dalí voor een parfum van Schiaparelli.
1960
Een verandering in design vind plaats: hoekige vormen en opvallende kleuren zijn in opkomst, terwijl klassieke vormen verdwijnen. Alles kan, alles mag.
1970
Musk maakt zijn entree in de parfumwereld, evenals unisex luchtjes.
1980
De flessen worden kleiner (of worden uitgebracht in limited editions) zodat mensen voortaan een flesje parfum mee kunnen nemen. Een gemiddelde vrouwenhandtas bevat nu niet langer alleen een lippenstift, maar ook een flesje parfum.
1990
Massaproductie neemt de wereld over, waardoor parfumflessen steeds goedkoper worden. De Ralph Lauren fles hierboven is daar een voorbeeld van: gestript van alle extra's.
Nu
Celebrities hebben de boel overgenomen. Dat betekent dat flessen weer extravaganter worden, als het aan Lady Gaga en Nicki Minaj ligt.Foto's via Beautyliss