De kleinste, maar meest briljante appartementen ter wereld

Wonen door Fleur


Je woont op een miniem aantal vierkante meter en daarop moet je alles doen: slapen, eten, werken, koken, badderen… Kan dat? Het kan. De volgende appartementen zijn weliswaar inimini, maar zijn werkelijk briljant ingericht.

Stel, je moet het doen met een kippenhok als onderkomen. Wat doe je dan? Je kunt natuurlijk enorm gefrustreerd zijn over het gebrek aan ruimte, maar je kunt er ook wat van proberen te maken. De volgende mensen deden dit, en wel zo dat hun appartement door de hele wereld duizenden keren bekeken is.

1. Het appartement van 2 meter breed
Een Spaans architectenbureau kreeg de opdracht om een appartement in Barcelona onder handen te nemen. En niet zomaar een appartement, maar een woonruimte van 2 meter breed. De bedoeling was dat het onderkomen ondanks de smalle breedte praktisch werd ingericht en leefbaar aan zou voelen. Dat is gelukt! Door verschillende woonlagen te creëren, konden de architecten de ruimtes verdelen. De slaapkamer, woonkamer en keuken vind je op aparte etages. Logisch, zou je zeggen, want als je niet in de breedte kunt bouwen, moet je het wel in de hoogte doen! De architecten hebben dit alleen zo gedaan, dat het appartement nog genoeg ruimte lijkt te hebben. Tel daar de eenvoudige, maar mooie inrichting bij op en voilà: een huis(je) om van te dromen.

2. Het appartement van 40m2 met 100m2 ruimte
Je woont in New York op zo'n 40m2 en als je er ook maar twee stoelen inzet, lijkt je ruimte al aardig vol. De Amerikaan Graham Hill liet zich daardoor echter niet ontmoedigen er te gaan wonen. Sterker nog: hij wist precies wat er moest gebeuren om het appartement leefbaar te maken. Na twee jaar klussen kunnen we daarvan het resultaat zien: één kamer die je uit zes verschillende kamers kunt laten bestaan. In zijn Soho-paleisje is er ruimte om te wonen, te slapen, uitgebreid te koken voor tien gasten en logees te hebben zonder dat je met hen in één bed hoeft. De Amerikaan woont namelijk op 40m2, maar heeft ervoor gezorgd dat hij 100m2 aan ruimte heeft. Grahams geheim? Multifunctionele, uitschuifbare meubels en verplaatsbare wanden. Die onthouden we!

3. Het kleinste, kleurrijkste appartement
Een klein appartement rustig houden? Het hoeft niet, laat fotografe Michelle James zien. Zij woont in lovely New York op nog geen 28m2, maar dat weerhoudt haar er niet van haar appartement ontzettend gezellig te maken. Op de een of andere manier lijkt haar crib alleen niet te rommelig. En dat komt omdat ook Michelle wat trucjes heeft. Zo gebruikt ze haar stoelen om op te relaxen, maar ook als bureaustoel. En dat vierkante kunstwerk dat aan haar muur hangt, is eigenlijk een uitklaptafel waar ze eters aan kan ontvangen. Haar sofa is tegelijkertijd haar bed, en die mooie jurk die ze toch érgens kwijt moest, een kunstobject aan de muur. Klein, maar écht gezellig wonen zonder je huis vol te proppen: we like. 

4. Het origami-appartement
In Manhattan vind je een appartement bestaande uit één ruimte, die kan veranderen in drie aparte ruimtes. Eerst bestond het onderkomen uit een oude keuken en een lege vloer, nu vind je er een keuken, een woonkamer en... een wandkast. En het bed dan? Dat zit daarin. Evenals een bureau. Als je de kast openslaat, komt er een tweepersoonsbed tevoorschijn mét boekenkast. Door de twee openstaande deuren, wordt het slaapgedeelte van de keuken en de woonkamer gescheiden. Eén kastdeur bevat nog een extra plank. Als je die uitklapt, heb je binnen no time een kantoor in je eigen huiskamer. Uitklappen en invouwen is dus het grote geheim van dit appartement, en we vertellen het met liefde door!

5. Het appartement vol verrassingen
Wat doe je als je in zo'n klein appartement terechtkomt dat je niet eens weet hoe je je kont moet keren? Christian Schallert uit Barcelona weet het. Kom je zijn huis van 24m2 binnen, dan lijkt het of hij ervoor gekozen heeft alleen een douche, een bureau, een stoel en een houten kast in zijn woning te zetten. Maar schijn bedriegt! Met een paar klikken op de kast komen er allemaal nieuwe ruimtes tevoorschijn: laatjes, een koelkast, een keuken, keukenkastjes en een toilet. Een houten uitstulping die bij de kast hoort, blijkt een bank (met ingebouwd boekenplankje) die je 's avonds weer tot bed kunt transformeren. Alice in Wonderlands rabbit hole is er niks bij!

6. Het appartement met de verdiepingen
Je zou denken dat je toch echt niet kleiner kunt wonen dan op 24m2. Mis! In Seattle vind je een appartement van ongeveer 18m2 waarbinnen 8 (8!) verschillende ruimtes zijn gemaakt. En de eigenaar, de Amerikaanse leraar Eric Schneider, is er zo blij mee als wat. Waarschijnlijk niet alleen omdat hij er echt zijn plek van heeft gemaakt, maar ook omdat hij alle ideeën om het huis bewoonbaar te maken, zelf heeft uitgevoerd. Zijn manier om klein te wonen? Verdiepingen creëren. Zo heeft Eric zijn woonkamer verdeeld in twee lagen: op de grond kun je zitten en genieten van de tv, en een paar meter hoger lees je, na op een trappetje geklommen te zijn, aan een tafeltje een boek. Werken en eten doet hij 'beneden' aan een uitklapbaar bureau, voor zijn vertrek naar dromenland klautert hij weer omhoog. En wordt hij 's ochtends hongerig wakker, dan hoeft-ie alleen maar onder zijn bed te kruipen om een ontbijtje te maken. Polly Pocket bestaat dus echt.

In welk huis zou jij wel willen wonen?

Beeld: 1, 2, 3