Oliebollen Bakken

Eten door Vrouwen redactie

Nu het jaar bijna voorbij is, is het tijd voor die overheerlijke, altijd net iets te vette oliebollen. En met grootmoedersrecept van Kookse kun je ze nu zelf bakken.

Voor zo’n 16 oliebollen heb je deze ingredienten nodig:
- 200 gram bloem
- 4 gram zout
- 1 ei
- 50 gram krenten
- 50 gram rozijnen
- 20 gram gesnipperde sucade
- 1 kleine gesnipperde appel
- 5 gram droge gist
- 1,5 deciliter lauwe melk
- zonnebloemolie om te bakken

Hoe je ze maakt?
1. Om te beginnen meng je de gist en het zout goed door de bloem. Maak een kuiltje in dit mengsel en doe het ei daarin met een beetje melk.
2. Roer dit goed door, van binnen naar buiten. Doe de rest van de melk erbij en roer dit door tot het een glad beslag is.
3. Voeg er nu de gewassen en uitgelekte krenten, rozijnen, sucade en stukjes appel aan toe en meng dit goed door elkaar.
4. Laat nu het beslag rijzen. Het beste is om het beslag toe te dekken en het op een tamelijk warme plek neer te zetten.
5. Om de oliebollen te bakken vul je een gietijzeren pan voor de helft met olie en verhit deze tot er damp van de olie af komt.
6. Vorm met twee vetgemaakte lepels, of een ijsbollenlepel en laat de bolletjes deeg in de pan glijden.
7. Na ongeveer drie minuten is het tijd om de oliebollen om te draaien als ze dat nog niet zelf gedaan hadden.
8. Na het draaien laat je de oliebollen nog zo’n twee minuten bakken. Dan zullen ze gaar moeten zijn.
9. Om te zien of ze gaar zijn kun je er een prikkertje of een breinaald insteken. Als deze droog blijft is hij gaar.
10. Leg de oliebollen op een stuk keukenpapier zodat deze kunnen uitlekken.
11. Nu zijn ze klaar om opgegeten te worden. Eet smakelijk!