Stichting Het Vergeten Kind vraagt met Hartenhuisjes aandacht voor 'vergeten kinderen' in opvang

De maatschappij door Michelle Bakker

Momenteel zijn er in Nederland 7000 kinderen die in de vrouwen- en maatschappelijke opvang zitten. In deze instanties krijgen veel van deze kinderen niet de zorg die ze nodig hebben en verdienen. Onacceptabel, zo oordeelt Stichting Het Vergeten Kind. Met hun inzamelingsactie Hartenhuisjes willen zij aandacht vragen voor deze kwestie. En wij kunnen allemaal helpen!

Je kunt je voorstellen dat wanneer je als kind noodgedwongen in een opvang terechtkomt, je psychische hulp goed kunt gebruiken om traumatische ervaringen te verwerken. Dit is nu lang niet altijd het geval, terwijl dit juist zo belangrijk is! De reden voor Stichting Het Vergeten Kind om een petitie te starten. Directeur van de stichting, Joep Verboeket, vertelt dat er 35.000 handtekeningen nodig zijn. “We willen met deze handtekeningen lokale en nationale politiek oproepen niet langer naar elkaar te kijken, maar daadwerkelijk de kinderen in de opvang te helpen.”

Om tot die 35.000 handtekeningen te komen, heeft Stichting Het Vergeten Kind ook jou nodig. Laat je hart spreken en klik hier om ook te tekenen en het doel helpen te bereiken.

Het uiteindelijke doel is om dit jaar nog voor elk kind en elke jongere in de vrouwenopvang en maatschappelijke opvang een veilige plek en deskundige begeleiding te bieden. “Om de situatie voor deze kinderen concreet te verbeteren, is het noodzakelijk dat zij gezien worden als zelfstandige cliënten van de opvang en dat er een budget is waaruit hun ondersteuning wordt gefinancierd,” legt de directeur uit. “Daarbij moeten er goede samenwerkingsafspraken zijn met scholen en jeugdzorg, zodat alle professionals traumasensitief met deze kinderen kunnen werken.”

Net als vorig jaar zullen ook dit jaar de post-it hartenhuisjes door het hele land te zien zijn.