Slachtoffer Project X Haren doet voor het eerst haar verhaal in Netflix-documentaire: "Regelrechte nachtmerrie"

De maatschappij door Zita

Stel je voor: je bent 16 jaar oud, plaatst een onschuldige uitnodiging voor je verjaardag op Facebook, en voordat je het weet staat heel Nederland op de stoep. Dat overkwam Merthe Weusthuis in 2012 met Project X Haren. Twaalf jaar later vertelt ze eindelijk haar verhaal in een Netflix-documentaire. En eerlijk? Het is hartverscheurend om te horen hoe zij werd aangepakt.

Van sweet sixteen naar nationale crisis

Het begon allemaal zo onschuldig. Merthe wilde gewoon een leuk feestje voor haar 16de verjaardag en zette haar Facebook-uitnodiging op 'openbaar' zodat al haar vrienden zich konden aanmelden. Handig toch? Maar toen ging het mis. Andere jongeren kaapten haar uitnodiging, maakten er een kopie van en binnen de kortste keren hadden duizenden mensen zich aangemeld voor 'Project X Haren'. "Ik was een slimme meid en wilde graag laten zien dat ik luchtig en nuchter met alles omging," vertelt Merthe nu. Maar luchtig doen werd behoorlijk moeilijk toen fotograferende jongeren voor haar huis stonden, vreemden haar zomaar opbelden, en ze zelfs condooms en vibrators toegestuurd kreeg.

Media maakten er een circus van

Wat misschien nog wel het ergste was: de media hadden hun feiten totaal niet op orde. Merthe werd neergezet als een dom blonde tiener uit een kakdorp die 'per ongeluk' haar uitnodiging openbaar had laten staan. Terwijl zij helemaal niets met die Project X-pagina van doen had. "Journalisten hadden de feiten niet op orde. Dat vond ik echt irritant en onprofessioneel," zegt ze. "Ik vond het heel frustrerend dat mensen dachten dat ik een of andere domme trien was. Zelfs mijn naam werd door sommige media verkeerd gespeld." Het gevolg? Toch wel een traumatische ervaring voor Merthe die gewoon haar verjaardag wilde vieren. Op sociale media werd haar uiterlijk becijferd en werd ze uitgemaakt voor 'achterlijke hoer'. Jongens beweerden dat ze met haar hadden gezoend of het bed hadden gedeeld.

De nacht van Project X

Op 21 september 2012 was het dan zover. Duizenden jongeren stroomden naar het kleine Haren, zingend: "Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!" en "Merthe, bedankt!" Terwijl Merthe zelf met haar moeder naar haar tante was gevlucht omdat het niet meer veilig was. "Toen ik die beelden zag van die onophoudelijke stroom mensen die van Groningen naar Haren liep, dacht ik: holy shit, dit loopt uit de hand," herinnert ze zich. De avond eindigde in complete chaos: vernielingen, plunderingen, en slechts zestien ME'ers om de boel in bedwang te houden. Het allerergste moment? Toen haar vader even dacht dat er twee meisjes waren overleden. "Hoelang hij in die waan heeft geleefd, weet ik niet precies meer. Een half uur of zo, maar dat is voor hem echt het allermoeilijkste geweest."

StukTV

De mannen van StukTV komen ook voor in de docu. Bij Project X begon tenslotte hun succes. Ze postten een video op hun YouTube-kanaal van deze avond en ze kregen hierdoor een grote fanbase. Ze moesten een opdracht uitvoeren en de video heeft vandaag de dag 1,9 miljoen (!) views. De jongens van StukTV doen hun verhaal over deze avond, en zeggen onder andere dat zij veel succes hebben gekregen door deze avond, maar dat ze heel goed begrijpen dat het voor Merthe en haar familie vreselijk was.

Lees ook: Thomas van der Vlugt: leeftijd, vermogen en biografie. 

Waarom nu pas haar verhaal?

Jarenlang weigerde Merthe alle interviews. Tot Netflix belde met de mededeling dat de documentaire er sowieso zou komen, met of zonder haar. "Ik wil me niet verschuilen. Dit is een onderdeel van mijn leven en daar heb ik me helemaal mee verzoend," legt ze uit. "Ik ben niet omgewaaid, ik heb wat van mijn leven gemaakt," zegt ze trots. En dat klopt. Merthe (nu 28) heeft haar leven weer opgepakt en laat zich niet meer definiëren door die ene nacht in 2012.

Haar verhaal over Project X staat vanaf vandaag op Netflix in 'The Real Project X', onderdeel van de serie 'Trainwreck'.