Over narcisme: Hoe heb ik het narcistisch misbruik kunnen laten gebeuren?

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

In mijn praktijk krijg ik bijna dagelijks met de vraag te maken: waarom heb ik het zo ver laten komen en waarom ben ik niet eerder bij de narcist weggegaan? Hier zijn verschillende redenen voor.

Allereerst is het belangrijk dat je stopt jezelf te veroordelen voor het feit dat je bij de narcist bent gebleven. Ons menselijk brein is altijd op zoek naar hoop, dit is ons overlevingsmechanisme en dit passen we in oneindig veel situaties toe. Zonder hoop is er geen perspectief en beginnen we ons moedeloos en down te voelen. En hier heb je eigenlijk al een van de antwoorden. Je blijft dus de hoop koesteren dat er verbetering zal plaatsvinden. Na het zoveelste “goede gesprek” lijkt de narcist echt in te zien wat er gebeurt, er is verbinding, hij/zij lijkt eindelijk te kunnen zelfreflecteren.

En juist die spaarzame gesprekken en momenten waarin dit gebeurt, creëren hoop. Deze hoop is echter van korte duur, want de narcist weet binnen no time alles weer om te draaien en de hele riedel begint van voren af aan. Alles is volgens de narcist jouw schuld, jij drijft hem/haar zover, jij provoceert, daagt uit, waardoor de narcist zich zo gaat gedragen. Inderdaad, diep in je hart wist je hoogstwaarschijnlijk wel beter, maar in een relatie waarin narcistisch misbruik plaatsvindt, heb je vaak al zoveel van jezelf gegeven en weggegeven dat het zonde lijkt om ermee te stoppen. Alle investeringen blijken voor niets geweest. Alle tevergeefse pogingen om een gezonde en constructieve relatie te creëren blijken op niets te zijn uitgelopen en juist dat zorgt ervoor dat je het haast niet wilt opgeven, want dit voelt als een enorm falen. En je voelt de enorme pijn van verlies. In alle opzichten. 

Je bent vaak veel vrienden om je heen kwijtgeraakt, omdat ze je niet begrijpen, je voelt je ongelooflijk alleen, omdat de narcist al jouw aandacht opeiste. Dus zodra je weer op jezelf bent aangewezen, voel je een enorm gemis en de pijn. Daarnaast is degene die je pijn gedaan heeft, vaak gevoelsmatig ook de enige die deze pijn weer weg kan nemen. En juist dat maakt het zo moeilijk om de cirkel van narcistisch misbruik te doorbreken. Je verstand en hart liggen mijlenver uit elkaar. Met je hart wil je getroost worden door dezelfde persoon die je zo heeft gekwetst. Want door deze troost, wordt de pijn minder. Je verstand weet echter dat het geen enkele kans van slagen heeft. En juist de narcist is degene die vaak niet loslaat, weer de zoveelste spijtbetuiging toont, beterschap belooft en precies datgene geeft wat je zo nodig hebt, namelijk troost. Althans, de illusie van troost.

Deze verzoening duurt namelijk maar even en voordat je het beseft, zit je weer middenin het web van de narcist, komen de beschuldigingen weer boven en zijn alle beloftes van generlei waarde. Al naar gelang de tijd verstrijkt, wordt je zwakker en dus ook afhankelijker van de narcist, want deze put je emotioneel en lichamelijk uit. Het wordt dus ook steeds moeilijker om nog op eigen kracht uit deze relatie te stappen. Daarnaast lijkt de hele wereld je niet te begrijpen en dan heb je in ieder geval nog de narcist die er voor je is. Niets is echter minder waar. Hoe groter de afhankelijkheid, hoe meer mindgames de narcist met je zal gaan spelen.

De eenzaamheid en de angst die je vaak zowel op bewust als op onbewust niveau hebt ontwikkeld, gaan ook een rol spelen en je neemt dan maar liever genoegen met negatieve veiligheid, dan met geen enkele veiligheid. Want hoe giftig deze relatie ook is, vaak heb je de moed of kracht niet meer om een punt achter deze relatie te zetten. Zo voelt het althans. Zo zijn er nog vele andere motieven die je vasthouden aan deze relatie. 

Besef, alle energie die je in deze bodemloze put steekt, kun je in jezelf steken. En ja, het zal pijn doen, je zal bang zijn, het is zwaar en donker, maar het is niet onmogelijk. Met de juiste coaching kun je hieruit komen en herstellen van narcistisch misbruik en met de juiste coaching is het mogelijk om weer vertrouwen terug te krijgen, je trauma’s en pijnen te helen, te begrijpen waar je in terecht bent gekomen en je eigen ik weer terug te vinden. Ik kan je hierbij helpen. Zit je in zo’n situatie en ben je op zoek naar coaching voor herstel bij narcistisch misbruik, bezoek dan mijn website.


Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.