Zo voorkom je een verhoogde kans op autisme bij je baby

Zwanger door Chiara

Niet (meer) roken, alcoholische versnaperingen links laten liggen, foliumzuur slikken en gezond eten… De meeste vrouwen onder ons weten wel wat ons gedurende 9 maanden te wachten staat wanneer we in verwachting raken. Maar er is een belangrijk ingrediënt dat vaak over het hoofd wordt gezien. Vitamine D mag namelijk absoluut niet aan het lijstje ontbreken.

Wetenschappers van het Erasmus MC en Australische onderzoekers concluderen namelijk dat te weinig vitamine D binnenkrijgen tijdens je zwangerschap de kans op autisme bij je baby vergroot. Vitamine D zorgt niet alleen voor gezonde en sterke botten, maar is ook een belangrijke factor tijdens de ontwikkeling van de hersenen.

Dit artikel gaat verder na de afbeelding

Een tekort aan vitamine D tijdens de draagtijd belemmert de optimale groei van de hersenen van je baby. Met als gevolg dat je kind wanneer hij of zij zes jaar oud is, afwijkend gedrag kan vertonen in vergelijking met kinderen van dezelfde leeftijd. Dat kan zijn: minder oogcontact maken, afwijkend gedrag in bewegingen en moeite met sociale interactie.

Aangezien de schade in de ontwikkeling van de hersenen na de zwangerschap niet meer te herstellen is, is het dus erg belangrijk om extra vitamine D binnen te krijgen tijdens je zwangerschap. Ben of ken je iemand die in verwachting is? Vitamine D zit voornamelijk in forel, zalm, makreel, eieren en zuivelproducten. Je kunt natuurlijk ook een potje met supplementen bij de drogist kopen.