Oei: deze etenswaren zorgen ervoor dat je nog meer honger krijgt

Lichaam door Fadak

Je denkt je ochtend met een gezond en stevig ontbijt te beginnen, maar rond tienen hoor je je maag alweer knorren. Of je bikt ’s avonds voor de tv nog even een hele zak chips weg en na een kwartier heb je alweer trek in wat zoets. Herkenbaar? 

Dit komt doordat je van bepaalde etenswaren nog meer honger krijgt… Je kunt dit voorkomen door ‘slimmer’ te gaan eten en zo min mogelijk naar deze boosdoeners te grijpen, hoe moeilijk het ook is! Want sommige zijn zó ongelooflijk lekker. Ben jij benieuwd welke producten je maagje nog harder laten brullen?

#1. Sushi

Oh no! Als dit één van je favoriete gerechten is, dan moeten we je helaas teleurstellen. Je denkt waarschijnlijk dat je een gezonde portie vis binnenkrijgt, maar het grootste gedeelte bestaat uit rijst. Als je tijdens een ‘sushidate’ niks anders eet, zullen de sushirolletjes snel verteerd worden zonder dat je belangrijke vezels binnen krijgt. Als je van plan bent om sushi te maken, kies dan voor bruine of zwarte rijst, omdat die een hogere voedingswaarde hebben en je dus sneller vol zit.

#2. Kaas

In een land als Nederland kan het bijna niet anders dan dat we gek zijn op kaas. We ontbijten ermee, gooien het door de salade, over de pasta en op de pizza… als we ergens kaas bij kunnen doen, dan doen we dat! Alleen door het melkeiwit caseïne wat in de kaas zit, wordt de opiaat- en dopaminereceptoren in je hersenen beïnvloedt op dezelfde manier als heroïne en morfine. WHUT?! Dit heeft als invloed dat je meer en meer wilt. Het betekent natuurlijk niet dat het net zo verslavend is als drugs, maar probeer bijvoorbeeld meer groente op je pizza te doen dan cheese. Je merkt dat je de rest van de avond goed vol zit.

#3. Wit brood

Je bloedsuikerspiegel wordt in de war gebracht door de hoge glycemische index die in wit brood zit en dit heeft als gevolg een honger gevoel. Hetzelfde geldt voor witte pasta... Vervang hierom bepaalde producten door volkoren voedingsmiddelen, om je hongergevoel goed te stillen.

#4. Ontbijtgranen

Denk je dat je goed bezig bent door je dag te beginnen met ontbijtgranen, is dit toch niet het geval… Doordat ontbijtgranen een hoog gehalte aan gezuiverde koolhydraten hebben, zorgt dit voor verwarring in je bloedsuikergehalte. Je kunt je ontbijtgranen vervangen door bijvoorbeeld een portie havermout met rozijnen en walnoten, yum!

#5. Alcohol

Een glaasje wijn bij het eten maakt het allemaal net wat gezelliger en lekkerder. Maar het zorgt er ook voor dat je nog meer zin krijgt om te eten. Verder zorgt alcohol er ook voor dat je lichaam dehydrateert, waardoor je het idee krijgt dat je honger hebt, terwijl je lichaam alleen maar schreeuwt naar water.

#6. Vruchtensap

Smoothies zijn een trend die we heel lang voorbij zagen komen, alleen is het toch minder healthy dan je zult verwachten. Door van fruit een sapje te maken, zorg je ervoor dat alleen de suikers behouden worden en de vezels verdwijnen. Best zonde, toch? Je kunt er daarom beter een lekkere fruitsalade van maken, dan zit je tenminste vol!

#7. Fruityoghurt

Je kent vast wel die yoghurtbekers, met aan de onderkant een laagje fruit. We kunnen je vertellen dat dit meer suikers zijn dan gezonde vezels. Maak het daarom zelf door wat fruit en noten toe te voegen aan Griekse yoghurt en je hebt een ontbijt boordevol eiwitten en vezels, waarvan je buikje de rest van de ochtend goed gevuld is.

#8. Zoute snacks

Borrelnootjes, chips, toastjes… er is een reden waarom je na zoute versnaperingen trek hebt in zoete dingen. Dit komt doordat zoute snacks niet meer zijn dan snel verteerbare koolhydraten. En doordat je smaakpapillen en hersenen snelle energie koppele aan zoete lekkernijen, is het logisch dat je na zout trek hebt in bijvoorbeeld een zak M&M's.

Welke van deze etenswaren kun jij absoluut niet laten staan?