Zelfgemaakte pizza

Eten door Redactie Ze.nl

Stukje geschiedenis...
Wist je dat er al vanaf de 18e eeuw eenvoudige pizza's met mozzarella op straat werden gegeten in Italië? Maar de pizza raakte pas echt in de mode toen de koning van Napels (Ferdinand van Bourbon) de pizza leerde eten. Zelfs de pizzakoerier bestond al in die tijd, alleen werd de pizza niet achterop de brommer vervoerd, maar gewoon op het hoofd!

Zelfgemaakte pizza
Voor 4 personen

Voor de bodem

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 170 ml warm water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ei
  • 1 eetlepel suiker
  • 7 gram gedroogde gist

Als beleg

  • kant en klare tomatensaus (of zelf een vers tomatensausje maken)
  • geraspte kaas
  • mozzarella
  • beleg wat je lekker vindt: ham, salami, tonijn, ui, paprika etc.

Bereidingswijze
Vermeng voor de pizzabodem alle droge ingrediënten. Voeg de eierdooiers toe. Giet het water er langzaam bij, terwijl je met de mixer met deeghaken het deeg vermengt. Het is lastig om precies aan te geven hoe veel water erbij moet: als het te kleverig wordt moet er wat bloem bij, als het te massief is moet er meer water bij.

Mix het deeg minstens 10 minuten totdat het zacht en veerkrachtig is. Laat een uur rijzen op een warme plaats, bedekt met folie. Rol het deeg vervolgens uit totdat je pizzavorm geheel bedekt is.

Beleg de pizza met een dun laagje tomatensaus en vervolgens met kaas en de ingrediënten die je lekker vindt.
Bak 'm 20 minuten op 190 graden.