hetKanWel gaat voor groene computer

De maatschappij door Marlies

De trend 'bewust, groen, biologisch, ecologisch' is een blijvertje. Omdat het niet meer iets is voor de types met geitenwollen sokken, maar ook voor hippe levensgenieters. Het is ook steeds gemakkelijker om bewust te kiezen: de boodschappen krijgen een logo, je hoeft niet naar een reformwinkel voor een lekkere thee en groene stroom is goedkoper dan normale stroom. Het bleef dan ook opmerkelijk lang stil rond het meest gebruikte apparaat van dit moment: de computer.

Duurzaam platform neemt de uitdaging aan
Website hetkanWel.nl durfde deze uitdaging wel aan. Samen met partners Ode, Duurzaam Nieuws en Microsoft gaat hetkanWel op zoek naar de groene pc. Via internet en twee evenementen verkent het online duurzaam platform samen met lezers, experts, fabrikanten en softwareproducenten hoe de groene pc eruit moet zien. Op 18 augustus aanstaande is het eerste evenement. Er wordt gekeken naar wat een groene pc zou moeten kunnen, welke software de computer nodig heeft en hoe hij zo duurzaam mogelijk kan worden gebouwd.

De groene pc van de toekomst
Na dit eerste evenement zullen drie teams twee concepten ontwikkelen: een doeconcept voor een zo groen mogelijke pc die op korte termijn kan worden gerealiseerd en een droomconcept voor de groene pc van de toekomst. Tijdens een tweede evenement op 15 september presenteren de teams hun concepten. Het winnende doeconcept wordt ontwikkeld en ligt met kerst in de winkel. Het winnende droomconcept zal richting geven aan de langetermijnvisie van producenten.

Matthijs Sienot (uitgever hetkanWel): "Ruim de helft van de consumenten staat positief tegenover de aanschaf van groene en eerlijke producten, maar als het gaat om computers is er simpelweg geen duurzaam alternatief. Computers zitten vol giftige stoffen, slurpen energie (vooral bij de productie) en zorgen voor een snel groeiende afvalberg. We zijn daarom blij dat Microsoft samen met onze community wil werken aan een groene pc."

Wil je ook meedenken?
Als je ook ideeën hebt over de groene pc, dan ben je van harte welkom om mee te komen denken. Je kunt je aanmelden voor de groene pc evenementen via www.hetkanwel.nl. Iedereen is welkom, er is geen speciale voorkennis vereist. De evenementen vinden plaats op 18 augustus & 15 september van 17.00 tot 21.30 uur in het Microsoft Building in Schiphol Oost.

Overige informatie via: Twitter: @hetkanwel / #groenepc