Griekse hapjes

Eten door Jet

Geen geld om op vakantie te gaan? Maak de volgende hapjes en je waant je op een idyllisch Grieks eilandje... Ook ideaal om klaar te maken en vervolgens mee te nemen naar het park, met Turks brood erbij.

Melitzanosalata
Wat heb je nodig?

3 grote aubergines
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • zout en peper
  • 1 kopje olijfolie
  • peterselie, fijngehakt 
  • stukjes tomaat
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 125 g fetakaas

  • Hoe maak je het?
    Maak een gedeelte van de olijfolie heet in een koekenpan.
    Snijd de aubergine in kleine stukjes en doe dit samen met de tomaat en de ui in de pan.
    Roer even door, doe de deksel op de pan en laat het op een laag pitje 15 minuutjes smoren.
    Doe het geheel in een schaal en prak het fijn. Voeg nog wat olijfolie, de fetakaas en mayonaise toe. Breng op smaak met zout en peper. Tot slot doe je de peterselie erop!

    Geitenkaas uit de oven
    Wat heb je nodig?

    • Een grote plak geitenkaas
    • 2 a 3 tomaten
    • olijfolie
    • oregano
    • zwarte peper (gemalen)
    • verse basilicum


    Hoe maak je het?
    Spoel de tomaten af en snijd ze in heel kleine stukjes. Snijd ook de geitenkaas in heel kleine stukjes.
    Doe alles in de ovenschaal en overgiet het geheel met veel olijfolie. Roer alles door elkaar en doe er veel oregano en een beetje zwarte (gemalen) peper bij.
    Zet het geheel in de oven op 150 graden. Ga af en toe eens kijken en roer telkens alles goed door elkaar. Het geheel moet een papje worden. Giet olie bij indien nodig.
    Wanneer alles gesmolten is, is het klaar.

    Gegrilde fetakaas uit de oven
    Wat heb je nodig?

    1 plak feta
  • Gegrilde paprika
  • Groene en zwarte olijven
  • ui
  • tomaat
  • olijfolie
  • basilicum
  • oregano
  • munt

  • Hoe maak je het?
    Pak een stuk aluminiumfolie en leg hier de plak fetakaas op.
    Bestrooi de feta met stukjes fijn gesneden ui, kleine stukjes tomaat, olijven en gegrilde paprika.
    Voeg ongeveer 5 eetlepels olijfolie toe en de basilicum, oregano en munt.
    Vouw het pakketje dicht en plaats in een voorverwarmde over (200 graden) voor ongeveer een half uur.